Begin september is er weer de jaarlijkse Week van de Alfabetisering. Dit jaar organiseert het Wilhelmina Ziekenhuis Assen samen met het Taalhuis Assen het symposium ‘Taal maakt gezonder!’.

Het symposium is bestemd voor zorgverleners en medewerkers in de zorg.

“Weet je zeker dat jouw patiënt zijn eigen behandelplan of dossier begrijpt…, of neem je dat aan?"
“Komt jouw patiënt steeds met dezelfde vraag?”
“Gebeurt het regelmatig dat patiënten niet op een afspraak verschijnen…?”
“Vermoed je dat de medicatie verkeerd wordt ingenomen?"

Drenthe

In Drenthe zijn ongeveer 45.000 mensen laaggeletterd. Alleen al in Assen hebben naar schatting ruim 6500 (11%) volwassenen moeite met lezen en schrijven, rekenen en het werken met de computer. Dit heeft grote gevolgen voor hun gezondheid en zelfredzaamheid. Laaggeletterden missen namelijk vaak de vaardigheden om goed om te gaan met informatie over gezondheid, ziekte en zorg. Onze samenleving wordt gezonder als iedereen kan meedoen! 

Programma

Het belooft een inspirerende middag te worden:

 • 16.00 Welkom
  Voorzitter is Eric van Oosterhout, burgemeester van Emmen en bijzonder actief in de aanpak van laaggeletterdheid. Zijn compagnon deze middag is Petra Lindeman, taalambassadeur uit Assen. Petra weet uit eigen ervaring hoe het is om op latere leeftijd te leren lezen en schrijven.
 • 16.15 Landelijk expertisecentrum Pharos
  Wat is laaggeletterdheid? Wat zijn gezondheidsvaardigheden? Én, wat helpt? Pharos laat ook een aantal eenvoudige en aansprekende middelen zien, die je bijvoorbeeld kunt gebruiken bij de gesprekken over ziekte, zwangerschap en opvoeding.
 • 16.45 Lost Lemon
  Hoe maak je laaggeletterdheid bespreekbaar? Lost Lemon heeft een groot onderzoek gedaan naar het herkennen van (Nederlandstalige) laaggeletterden. Vanzelfsprekend is geen mens hetzelfde en heeft iedere laaggeletterde een verschillende behoefte aan ondersteuning. Aan de hand van ontwikkelde persona’s geeft Lost Lemon aan hoe je het gesprek kunt aangaan. De presentatie wordt afgewisseld met een interactief toneelstuk waarin steeds de vertaalslag van theorie naar praktijk wordt gemaakt.
 • 17.30 Inspirerende voorbeelden in Drenthe
  Medewerkers van de GGD-Drenthe, apotheek WZA en het Taalhuis ism Gezondheidscentrum Assen-Noord presenteren initiatieven die je misschien ook goed kunt gebruiken bij jouw dagelijkse werkzaamheden! 
 • 18.00 uur Afsluiting

 

Wanneer? 

4 september 2019

Tijd?

Van 16.00 - 18.00 uur. De zaal gaat open om 15.30 uur. 

Plaats?

Zalen Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Aanmelden?

Stuur voor 30 augustus een mail naar taalhuis@dnk.nl

Kosten?

Er zijn geen kosten aan verbonden

 

Kerumerk lezen en schrijven