Steeds meer mensen hebben ernstig overgewicht en kunnen daardoor gezondheidsproblemen krijgen. Een behandeling met aandacht voor voeding, beweging en gedrag kan helpen om overgewicht aan te pakken. Dit noemen we de GLI: gecombineerde leefstijlinterventie. 

Wie wil meedoen aan de GLI kan hier naar vragen bij de huisarts. In sommige gevallen komt iemand in aanmerking komt voor een uitgebreid behandelprogramma: de GLI-plus. In dat geval krijgen ze een doorverwijzing naar de obesitaspoli van het WZA. Op de poli hebben deelnemers eerst een intakegesprek en daarna voert een internist-endocrinoloog een medisch onderzoek bij ze uit.

Deelnemers werken tijdens de GLI-plus op verschillende manieren aan een gezonde leefstijl. Ze stellen samen met diverse deskundigen een persoonlijk behandelplan op. Zo leren ze om gezond te eten waardoor ze minder calorieën binnen krijgen. Ook krijgen ze hulp om voldoende te bewegen. Tot slot is er aandacht voor een langdurige verandering van het gedrag. Door het volgen van cognitieve gedragstherapie krijgen deelnemers niet alleen een gezonde leefstijl, maar kunnen ze deze ook behouden.

Het doel is dat deelnemers langdurig minstens 5 tot 10 procent van hun lichaamsgewicht kwijtraken. “Dat lijkt niet veel, maar dit kan al een belangrijk, positief effect hebben op de gezondheid”, vertelt internist-endocrinoloog Rob Gonera. Dat percentage kan toenemen door het gebruik van geneesmiddelen.

Hebt u overgewicht en bent u geïnteresseerd in deze behandeling? Of wilt u meer weten over dit onderwerp? Rob Gonera en Marleen Vosjan, beiden internist-endocrinoloog in het WZA, vertellen hier uitgebreid over in een online presentatie. Deze vindt plaats op maandag 11 oktober van 19.30 tot 21.00 uur. U kunt zich aanmelden via de volgende link: https://bit.ly/webinar-obesitas