Als eerste ziekenhuis in Europa gebruikt het WZA een nieuw instrument om weefsel uit de baarmoeder te verwijderen. Daarmee maakt het WZA zijn reputatie waar van innovatief ziekenhuis, vooral op het gebied van endoscopische operatietechnieken. De nieuwe methode zorgt dat de behandeling sneller en minder pijnlijk verloopt voor de patiënt.

Abnormaal maandelijks bloedverlies bij vrouwen is een van de meest voorkomende klachten in de gynaecologie. Het wordt vaak veroorzaakt door poliepen of myomen (vleesbomen) in de baarmoeder. Door overtollig weefsel te verwijderen, verminderen de klachten aanzienlijk of worden zij zelfs verholpen. Daarnaast hebben veel vrouwen na de overgang last van bloedverlies; om een kwaadaardigheid vast te stellen of uit te sluiten is onderzoek nodig. Dergelijke ingrepen gebeuren via een kijkbuisoperatie, ook wel hysteroscopie genoemd. De gynaecologen in het WZA gebruiken hiervoor nu een nieuw type instrument, de MyoSure® Manual. Zij zijn daarmee de eersten in Europa.

Cameraatje

De MyoSure® Manual wordt gebruikt in combinatie met een hysteroscoop. Dat is een dun kijkbuisje met daarop een cameraatje waarmee de gynaecoloog via de schede in de baarmoeder kan kijken. Als een kleine afwijking in de baarmoeder wordt ontdekt kan de gynaecoloog deze met het nieuwe instrument direct weghalen zonder aanvullende apparaten te hoeven pakken of inbrengen. De methode is patiëntvriendelijker doordat pijnlijke diathermie (verhitting) niet meer nodig is. Daarnaast wordt weefsel direct afgezogen en opgevangen in een weefselbakje zodat het niet nodig is om meerdere malen in en uit de baarmoeder te gaan voor verwijdering van weefsel.

Nog preciezer

De nieuwe MyoSure® lijkt op een instrument dat het WZA al langer gebruikt. Het belangrijkste verschil is dat deze nieuwe versie handmatig wordt bediend in plaats van met een voetpedaal. Gynaecoloog Annemarieke Koops van het WZA is enthousiast: “Doordat ik dit instrument met de hand bedien kan ik weefsel nog preciezer en vollediger wegnemen. Terwijl ik aan het kijken ben in de baarmoeder, kan ik er ook direct iets doen. Dat werkt sneller voor mij en comfortabeler voor de patiënt.”

Opgelucht en verbaasd

Ze vervolgt: “Patiënten zien vaak erg op tegen dergelijke ingrepen maar ik weet dat ze het achteraf meestal reuze vonden meevallen. Ze zijn opgelucht en verbaasd dat het zo snel en gemakkelijk is verlopen. Ik wil vrouwen met abnormaal bloedverlies daarom op het hart drukken om bij hun huisarts een verwijzing naar de gynaecoloog te vragen.” De MyoSure®-ingreep gebeurt poliklinisch en na afloop kan de vrouw direct weer naar huis.

Vooruitstrevend

Als relatief klein ziekenhuis is het WZA opvallend vooruitstrevend in het adopteren van vernieuwende endoscopische (kijkbuis) operatietechnieken. Zo waren de gynaecologen van het WZA twintig jaar geleden een van de eersten die baarmoederverwijdering via een kijkbuisoperatiemethode omarmden. In 2015 deden ze, eveneens als eersten in Europa, een proef met een innovatieve techniek waarmee een endoscopische baarmoederverwijdering nog veiliger kan gebeuren.

Taart voor het WZA-team dat het nieuwe instrument gebruikte bij de baarmoederoperatie.

Taart voor het WZA-team dat het nieuwe instrument gebruikte bij de baarmoederoperatie.