Vanaf 27 november 2018 kunnen jonge ouders in Assen hun online geboorteaangifte meteen in het ziekenhuis afhandelen. Het WZA is dit met de gemeente Assen overeengekomen. Tot nu toe moesten ouders voor het zetten van de handtekening een afspraak maken in het gemeentehuis, nu kan de akte vaak dezelfde dag nog in het ziekenhuis ondertekend worden.

Na de bevalling moeten ouders binnen drie dagen geboorteaangifte doen in de gemeente waar het kindje is geboren. Hoewel dat tegenwoordig online kan, moest een van beide ouders nog steeds langskomen in het gemeentehuis om een handtekening te zetten. Als de ouders niet in dezelfde gemeente wonen als waar hun kindje is geboren, kan dat soms lastig zijn.

Service voor ouders

“Als service voor ouders wilden wij graag dat de online geboorteaangifte in het WZA afgehandeld kon worden”, vertelt Berntilde Scholten, hoofd van de verpleegeenheid Ouder en Kind van het WZA. “We zijn blij dat dat nu mogelijk is. Stel dat je in Hoogeveen woont en je kindje is in het WZA geboren, dan scheelt dat toch een extra reisje naar Assen. Het leuke is daarnaast dat ouders de aangifte nu echt samen kunnen doen, ook als de moeder misschien nog het bed moet houden.” Vijf medewerkers van de afdeling Verloskunde van het WZA hebben bevoegdheid gekregen om de geboorteakte op te maken op officieel certificaatpapier van de gemeente Assen. Ouders kunnen aangifte in het WZA doen op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.