Nadat er vorig jaar twaalf minderjarigen tijdens de TT week opgenomen werden op de alcoholpoli van het WZA, hebben de gemeente Assen, Verslavingszorg Noord Nederland (VNN), GGD Drenthe en het WZA de handen ineen geslagen. Het alcoholmisbruik onder de jeugd terugdringen is het doel. Niet alleen tijdens de week van de TT, maar ook structureel daarna.

De samenwerking richt zich op jongeren, hun ouders of verzorgers en de omgeving, zoals cafés en scholen. Zo zijn er activiteiten op scholen onder de naam Pauzetour om jongeren bewust te maken van de effecten van alcohol. Voorafgaand aan de TT is dit in Assen, daarna in de rest van Drenthe. Verder zijn er ouderavonden, een training voor docenten en wijkteams en alcoholadviesgesprekken voor jongeren en hun ouders. Er is ook nauw contact met de organisatie van het TT Festival.

Omvallen

“Het is schokkend dat er afgelopen jaar twaalf tieners zijn opgenomen tijdens de TT. Vaak merken jongeren zelf niet dat ze te veel alcohol hebben gedronken. Op een gegeven moment vallen ze ineens om. Vergeet bovendien niet dat het aantal kinderen dat op de alcoholpoli terechtkomt, slechts het topje van de ijsberg is. Hier moeten we met elkaar iets aan doen.’’ Aldus Harmke Vlieg, wethouder Gemeente Assen.

Inge Dijkstra, gezondheidsbevorderaar GGD Drenthe voegt daaraan toe: “We richten ons op jongeren, hun ouders of verzorgers en de omgeving. We proberen jongeren bewust te maken van de effecten van alcohol. Omdat experimenteren nu eenmaal hoort bij pubers, stimuleren we ouders om vooral het gesprek aan te gaan met hun kinderen. Daarnaast richten we ons op de omgeving; zorg er bijvoorbeeld voor dat barmedewerkers geen alcohol schenken aan jongeren. Hierin werken we goed samen met de organisatoren van het TT festival.”

Vertrouwen

Het heeft enorm veel impact wanneer een jongere met een alcoholvergiftiging opgenomen wordt. Op de jongere zelf, maar ook op de ouders en vrienden van de jongere, geeft kinderarts Gieneke Gonera van het WZA aan: “De jongere kan zelf het hele verhaal niet meer navertellen. Vaak zet iemand er ook nog filmpjes van op social media. Dat is natuurlijk heel ontluisterend. Veel ouders hebben het niet zien aankomen: hun kind doet zoiets niet. Hun vertrouwen krijgt een enorme deuk. Daarbij is het niet zonder risico, een jongere kan heel soms zelfs komen te overlijden aan een alcoholvergiftiging”.

Puber in huis? Een toer!

Op woensdag 20 juni is een theatershow in DNK voor ouders van scholieren die in Assen naar school gaan. Als moeder van twee ‘bijna-klaar-pubers’ bespreekt puberexpert Marina van der Wal op humoristische wijze de spagaat waarin ouders en pubers zitten. Aanmelden kan via deze link. Meer informatie staat op www.marinavanderwal.nl/agenda. De toegang is gratis. Vol = vol.