Met een ruk aan een grote paarse strik onthulde Chris Vegter als de voorzitter van de cliëntenraad van het WZA (Wilhelmina Ziekenhuis Assen) vanmorgen de nieuwe website van het ziekenhuis. Die is met inbreng van patiënten tot stand gekomen.

“Het is ontzettend fijn dat er rekening is gehouden met verschillende patiëntgroepen, bijvoorbeeld anderstaligen, laaggeletterden en slechtzienden”, vindt Chris Vegter. De website oogt fris en modern en is helemaal vormgegeven in de nieuwe huisstijl die het ziekenhuis vorig jaar introduceerde. “De oude website bestond inmiddels bijna negen jaar en was sterk verouderd”, zegt communicatieadviseur Marjolein Bosman van het WZA. “Hij vertoonde technische problemen en was niet geschikt om op smartphones en tablets te lezen. Dat is met de lancering van de nieuwe site verholpen.”
Samen met het patiëntenportaal wordt wza.nl het hart van de digitale patiëntencommunicatie. Marjolein Bosman: “De komende jaren willen we ernaartoe werken dat patiënten informatie over onderzoeken en behandelingen digitaal krijgen, tenzij er een goede reden is om het toch op papier te geven. Zo kunnen we patiënten voorzien van de meest actuele informatie.”

Voor patiënten

Informatie voor patiënten en bezoekers is via de zeer uitgebreide zoekfunctie snel en gemakkelijk te vinden. Ook de teksten zijn helderder en gemakkelijker leesbaar. Bovendien is er voor bezoekers die slechtziend zijn of niet goed kunnen lezen een voorleesfunctie.
De nieuwe website van het WZA kwam tot stand met inbreng van patiënten. Zo maakte een vertegenwoordiger van de cliëntenraad deel uit van de klankbordgroep en werd het online patiëntenpanel tweemaal uitgenodigd voor een groepsgesprek. Tijdens het eerste groepsgesprek werden gebruikerswensen in kaart gebracht, tijdens de tweede bijeenkomst testten de panelleden een demo van de website. “De patiënt is onze belangrijkste doelgroep, daarom is de website vooral voor de patiënt gemaakt”, vertelt Bosman. “Maar natuurlijk kunnen ook bezoekers, verwijzers, sollicitanten en studenten op wza.nl terecht!”

Patiëntenportaal

Een vraag die bij vele patiënten leeft, is of zij op de nieuwe website nu ook online hun patiëntendossier kunnen inzien. Dit is niet het geval. “Een projectgroep is hier wel mee bezig maar dit staat los van deze nieuwe website. Voorlopig blijft ons oude patiëntenportaal nog in gebruik, waar mensen onder meer op elk gewenst moment hun polikliniekafspraken kunnen inzien en hun adres kunnen wijzigen.” Het WZA hoopt eind 2019 zover te zijn dat patiënten online hun eigen medische gegevens kunnen inzien en beheren.