Met een druk op de knop en onder zacht gezoem beweegt het koppelbed omhoog. Een minuut later kan bestuursvoorzitter Boudewijn Ponsioen van het WZA het tegen een patiëntbed aanschuiven. Een comfortabel tweepersoonsbed is ontstaan, gekregen van de stichting Roparun. Het WZA (Wilhelmina Ziekenhuis Assen) bezit daarmee de eerste van de zes koppelbedden die Roparun in Noord- en Midden-Drenthe aanbiedt.

De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs naar Rotterdam en van Hamburg naar Rotterdam. Honderden teams met duizenden deelnemers doen mee aan de Roparun. Hun doel is om geld in te zamelen voor projecten die het leven van ernstig zieke mensen kunnen veraangenamen. Longarts Sander de Hosson van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen is sinds maart van dit jaar ambassadeur van de Roparun. “Roparun zet zich op een geweldige manier in voor palliatieve zorg. Zowel het middel, de estafetteloop, als de doelen zijn mooi en heel breed. Veel zorgorganisaties krijgen een financiële bijdrage van de stichting Roparun, er zijn zo veel patiënten bij gebaat.”

Lees ook de blog die Sander de Hosson schreef over dit onderwerp!

Wat is een koppelbed?

Een koppelbed is een logeerbed dat in een handomdraai aan het bed van een patiënt gekoppeld kan worden, waardoor een volwaardig tweepersoonsbed ontstaat. Daardoor kan een naaste van een patiënt ook fysiek dicht bij diegene zijn, bijvoorbeeld in de stervensfase. De Hosson: “Net zoals thuis. Ze kunnen elkaars hand vasthouden of tegen elkaar aankruipen. Hierdoor wordt het mogelijk dat mensen in de laatste fase van het leven letterlijk elkaars warmte kunnen voelen. Geliefden kunnen intiem samen zijn, kinderen bij hun ouders of ouders bij hun kind. Niemand kan beschrijven wat deze intimiteit voor stervende patiënten moet betekenen.”

Stichting Roparun

Stichting Roparun beheert de gelden die worden ingezameld door de deelname van meer dan driehonderd teams aan de Roparun. Het geld gaat naar verschillende grote en kleine doelen gericht op ondersteunende zorg aan ernstig zieke mensen en hun naasten. Dit jaar krijgen zorginstellingen in heel Nederland gezamenlijk vijfhonderd koppelbedden. In Noord- en Midden-Drenthe biedt het team PRA Health Siences Assen zes koppelbedden aan. De instellingen die een bed krijgen, zijn behalve het WZA ook hospice Het Alteveer, Beter Thuis Wonen, Interzorg, TSN Thuiszorg, ZorgopmaatNoord en Thuiszorg Icare.

Première voor team PRA Health Sciences

Team PRA Health Sciences doet in 2019 voor de eerste keer mee aan de Roparun. Het team met 24 leden onder leiding van teamcaptain Peter Pruim, zal in het Pinksterweekend starten in Hamburg en finishen in Rotterdam. Het team heeft allerlei acties georganiseerd om geld op te halen voor de goede doelen van Roparun, in dit geval dus de koppelbedden in de gemeente Assen. Het team verwacht op eerste Pinksterdag ’s middags door zuidoost-Drenthe te lopen. Ze zijn aan te moedigen in Dalen en Sleen.

Opmaken koppelbed

Onder toeziend oog van bestuursvoorzitter Boudewijn Ponsioen, wordt het koppelbed opgemaakt als volwaardig tweepersoonsbed.