De afgelopen maanden hebben studenten geneeskunde van de Rijksuniversiteit Groningen twee onderzoeken gedaan naar het gebruik van de VR-bril in het ziekenhuis. Met zo’n Virtual Reality-bril ziet iemand 3D-beelden en 360 graden-filmpjes waardoor de gesimuleerde werkelijkheid net echt lijkt.
De eerste groep bachelorstudenten onderzocht op de poli Chirurgie het gebruik van Virtual Reality in de voorbereiding op een galblaasoperatie. Van alle 102 bachelorprojecten hoorden zij tot de zeven beste van het studiejaar. Zij onderzochten of die manier van voorbereiden, dus naast folders en gesprekken, de spanning vooraf wegneemt en of de patiënt de informatie beter onthoudt.

Kinderen

De andere groep studenten richtte zich op hoe een kind zich kan voorbereiden op een operatie door middel van VR. Zij wonnen hiermee de communicatieprijs, uitgereikt door de staf Communicatie van het UMCG. Dit project zal met ondersteuning van de communicatieafdeling van het UMCG worden geïmplementeerd op de afdeling kinderchirurgie. In Assen is dit project ondersteund door de Stichting Vrienden van het WZA.

Supervisor van de studenten was chirurg Bas van Vugt: “Het is heel mooi dat bachelors hun onderzoek behalve in het UMCG ook in het WZA kunnen doen”.