Assen – Zwangere vrouwen die in het WZA willen bevallen, kunnen vanaf vandaag weer hun eigen verloskundige meenemen. Door de coronacrisis was dit enige weken niet mogelijk.

Vrouwen die poliklinisch willen bevallen, kunnen vanaf vandaag dat weer doen in het WZA onder begeleiding van hun eigen, vertrouwde verloskundige. Deze eerstelijns verloskundigen konden de afgelopen weken niet bij de bevallingen van hun cliënten in een ziekenhuis aanwezig zijn. “Dat had te maken met het zoveel mogelijk beperken van aantal mensen in ons ziekenhuis. Ook de schaarste aan beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, speelde een rol”, legt Marco Timmer, leidinggevende van de poli’s Gynaecologie, Kind en Verloskunde, uit. “Bovendien komen verloskundigen doorgaans op heel veel plekken. Nu we weer ruimer in de mogelijkheden zitten, kunnen we ze gelukkig weer welkom heten in ons ziekenhuis.”

Begrijpelijk

Nienke Bakker is tijdens deze coronaperiode regiocoördinator van de eerstelijns verloskundigen. “We begrepen het wel, maar vonden het heel jammer dat we poliklinische bevallingen niet meer konden begeleiden”, zegt zij. “Wij zijn ontzettend blij dat er weer vrije keuze is voor wat betreft de locatie van de bevalling. Voor de zwangeren is het ook heel erg fijn dat zij een vertrouwd iemand kunnen meenemen tijdens hun poliklinische bevalling”.

Veilig bevallen

Zwangere vrouwen konden wél bevallen in het WZA, maar dan onder begeleiding van een verloskundige van het WZA. Dat de regeling is teruggedraaid, is een regionaal besluit. Ook in andere ziekenhuizen zijn eerstelijns verloskundigen veelal weer welkom.

Het WZA is een veilige omgeving om in te bevallen. Timmer: “We hebben alle voorzorgsmaatregelen getroffen om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Zo zijn er gescheiden routes door het ziekenhuis voor patiënten met of zonder corona. ”De vrouwen en hun partner of begeleider komen door de triagetent in het ziekenhuis. Mochten de zwangere vrouwen en hun partner wél klachten hebben die op corona wijzen, dan krijgen ze voldoende beschermingsmiddelen om veilig in het WZA te kunnen bevallen.”