Assen – Door de coronamaatregelen krijgen ziekenhuispatiënten minder bezoek dan anders. Daarom deed Suzanne Kruizinga, lid raad van bestuur van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, een oproep voor het leveren van tablets. Met een tablet kunnen patiënten en familie beeldbellen en op die manier met elkaar in contact blijven. RTV Drenthe zette de oproep online, waarna de aanbiedingen binnen stroomden.

"Het is hartverwarmend om te zien hoe er op de oproep is gereageerd”, zegt Suzanne Kruizinga. “Contact met familieleden en vrienden is ontzettend belangrijk voor onze patiënten. Met die tablets maken we dat ook mogelijk voor mensen die zelf wat minder digitaal vaardig zijn.” Vanaf vrijdag 3 april zijn de tablets in gebruik op alle verpleegafdelingen van het WZA. De eerste beeldcontacten tussen patiënten en hun naasten zijn al gelegd.

Driehonderd tablets

Veel bedrijven en particulieren reageerden op de oproep. In totaal zijn er ruim driehonderd tablets aangeboden. Binnen het WZA is vervolgens gekeken welk aanbod het beste aansloot bij de mogelijkheden van het WZA. Zo moeten de tablets gemakkelijk en veilig zijn in het gebruik, en ze moeten goed gereinigd kunnen worden.

Gertjan van Dijk van Multisleep BV is een van de aanbieders. Hij doneerde 30 tablets die sinds vandaag in gebruik zijn op de verpleegafdelingen. “Wij leveren koppelbedden en longarts Sander de Hosson is een arts die deze bedden erg promoot”, zegt hij. “Het doneren van tablets is voor ons een manier om iets terug te doen voor het WZA.”

Zorginstellingen in de regio

Omdat het aanbod van tablets zo groot is, heeft het WZA de aanbieders gevraagd of de tablets doorgegeven mogen worden aan andere zorginstellingen in de regio. “Ook daar werd positief op gereageerd. Het is heel mooi dat alle aangeboden tablets op deze manier goed terecht komen”, zegt Suzanne Kruizinga.