Sinds 1 november mag er in het ziekenhuis en op het buitenterrein van het WZA niet meer gerookt worden. Omdat we weten dat roken een verslaving is én dat stoppen niet altijd vanzelf gaat, vragen we patiënten wel altijd of ze hulp willen bij het stoppen. Trix Meints, longverpleegkundige van de Stoppen met roken-poli van het WZA, vertelt over wat daarin mogelijk is.

Toen Sumitra Otter dit jaar stopte met roken, heeft ze veel gehad aan de tips van Trix. “Zij zei dat ik aan anderen moest vertellen dat ik ging stoppen. Als je dan een moeilijk moment hebt, vecht je niet tegen het stemmetje in je hoofd, maar tegen die ander.” Het heeft Sumitra goed geholpen.

WZA-beveiliger Hielke maakte ook wereldkundig dat hij ging stoppen met roken. In een aantal filmpjes voor het intranet van het WZA vertelde hij over hoe het hem verging. Nu ís hij gestopt en is hij ambassadeur Rookvrij WZA. De drang om te roken zal nooit weggaan, zegt hij, maar als hij weer zou beginnen, kan hij “met goed fatsoen niet meer op zijn werk komen”.

Klik hier om de pdf van de Gezondheidswijzer over WZA Rookvrij! te lezen