“We zijn het WZA dankbaar voor deze laptops, daar kunnen we een aantal mensen echt heel blij mee maken”, zegt Tirza Engberts van Stichting Budget Support. Woensdag ontving zij 25 chromebooks uit handen van Paul van der Wijk, voorzitter raad van bestuur van het WZA. De stichting geeft de laptops aan mensen die er een nodig hebben voor opleiding of werk, maar daar zelf de middelen niet voor hebben.

Het WZA heeft de chromebooks dit voorjaar aangeschaft toen het Corona Call Center werd opgezet. “Al vrij in het begin van de coronapandemie heeft het OLVG De Corona Check ontwikkeld”, vertelt Saskia Carli, adviseur digitale zorg. “Met die app kon iedere gebruiker dagelijks eventuele coronaklachten bijhouden. De gegevens uit onze regio werden naar het Call Center in het WZA gestuurd en door medewerkers van ons gemonitord. Om dat mogelijk te maken hebben we destijds onder meer deze laptops aangeschaft.” Nu het Call Center niet meer bestaat, worden ook de laptops niet meer gebruikt. “De applicaties die wij in het ziekenhuis gebruiken, werken helaas niet op een Chromebook. Daarom hebben we – in overleg met de gemeente Assen – gezocht naar een maatschappelijk doel om ze aan te schenken.”

Opleiding

“Wij ondersteunen mensen die het financieel en vaak ook sociaal moeilijk hebben”, zegt Tirza Engberts. “Deze laptops hebben we in gedachten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die niet in aanmerking komen voor andere regelingen en wel graag een opleiding willen doen of aan het werk willen. Ik denk bijvoorbeeld aan een mevrouw met vier kinderen. Zij doet een opleiding in de zorg en leeft op bijstandsniveau. Als ik zie hóe gemotiveerd zij is voor haar opleiding, dan maak ik me heel graag sterk voor haar.”

Het is mooi dat deze nagenoeg nieuwe laptops zo een tweede leven krijgen, zegt Paul van der Wijk. “En fijn dat we op deze manier kunnen bijdragen aan iemands opleiding. Als ziekenhuis kijken we steeds meer naar wat we kunnen doen aan het voorkomen dat mensen ziek worden. Opleiding en werk zijn daarin belangrijk en dat we dit dan kunnen doen, sluit daar mooi op aan.”