Vandaag start het WZA met de OLVG Coronacheck. Dat is een gratis app voor inwoners van Drenthe die gezondheidsproblemen hebben die mogelijk door het coronavirus worden veroorzaakt. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen is enkele vragen beantwoorden op zijn gezondheid. Een medisch team beoordeelt de antwoorden en onderneemt daarop actie.

Mensen kunnen zich aanmelden via de website www.wza.nl/coronacheck, waarna ze de gratis app kunnen downloaden. In die app vullen ze in of ze last hebben van keelpijn, neusverkoudheid, kortademigheid, hoesten en wat hun temperatuur is. Ook als mensen nog geen klachten hebben, zijn ze welkom om de app te gebruiken. Een medisch team bekijkt alle binnenkomende gegevens. Als daaruit blijkt dat iemand mogelijk het coronavirus heeft, wordt binnen 24 uur contact met diegene opgenomen. Anders krijgt iemand binnen 48 uur een reactie.

Aanmelden

Inwoners van Drenthe kunnen zich vanaf 27 maart alvast aanmelden, maar nog niet de vragen beantwoorden. Dat kan vanaf maandag 30 maart. Het WZA gaat patiënten die de app BeterDichtbij al gebruiken, tippen voor het gebruik van de OLVG coronacheck. De app moet de druk op de huisartsen en de spoedeisende hulpen doen afnemen, want die worden nu platgebeld met vragen over corona.

De coronacheck is een aanvulling op de gewone zorg. Als mensen zich ernstig zorgen maken over hun gezondheid, dan moeten zij met hun huisarts bellen. Het coronacheck-team van het WZA kijkt alleen naar wat iemand heeft ingevuld in de app en kan niet in patiëntendossiers kijken.

Initiatief

Het project is een initiatief van OLVG in Amsterdam en Luscii. Naast het Wilhelmina Ziekenhuis Assen hebben op dit moment ook het UMC Utrecht en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen zich aangesloten. Alleen in Amsterdam en omgeving heeft de corona-app al ruim 40.000 gebruikers.

Adviezen

Op basis van de ervaring in Amsterdam is de verwachting dat het grootste deel van de gebruikers alleen vragen heeft, of milde klachten. Patiënten die op basis van symptomen en callcentrum-contact mogelijk een corona-infectie hebben, krijgen het advies thuis te blijven en klachten te blijven monitoren. Patiënten die ernstiger klachten hebben, krijgen het advies zelf contact met de huisarts op te nemen.

Klik hier voor de antwoorden op de meest gestelde vragen over de OLVG coronacheck.

 

Als u video's wilt bekijken, moet u de YouTube cookies accepteren.

Alsnog cookies voor video's accepteren

 

Aanmelden olvg coronacheck