De vakgroep anesthesiologie van het WZA (Wilhelmina Ziekenhuis Assen) is een wetenschappelijk onderzoek gestart. Hoe kunnen zij patiënten op het operatiecomplex het beste helpen om minder pijn of angst te ervaren: met een virtual reality (VR)-bril of met een tablet?

Dat virtual reality in de zorg ingezet kan worden, is al langer bekend. Het is bewezen dat het patiënten kan helpen om minder pijn en angst te ervaren tijdens medische handelingen, vertelt een van de onderzoekers, anesthesioloog Femke Grotenhuis van het WZA. “Met een VR-bril op lijkt het namelijk of je in een fantasiewereld of bijvoorbeeld lekker buiten bent. Omdat de bril voor veel afleiding zorgt, neemt je angst af en ervaar je minder pijn.” De vakgroep Anesthesiologie van het WZA onderzoekt nu of een tablet (handcomputer) hetzelfde effect kan bereiken.

Bioscoop

De komende vier maanden worden ongeveer 650 operatiepatiënten vanaf 4 jaar gevraagd om mee te doen aan het onderzoek. “Voorafgaand aan het prikken van een infuus, ruggenprik of zenuwverdoving geven we de deelnemende patiënten een VR-bril of een tablet”, vertelt Grotenhuis. “We wisselen om de week: één week krijgen alle deelnemers een VR-bril, de andere week een tablet. De patiënten krijgen een ruime keuze uit filmpjes, passend bij de leeftijd, en zullen dan het gevoel hebben in een bioscoop te zitten, op de eerste rij. Met vragenlijsten onderzoeken we vervolgens welke van deze twee moderne hulpmiddelen angst, stress en pijn het best beïnvloeden.”

Minder medicijnen

Een ander aspect van het onderzoek is het gebruiksgemak. Grotenhuis: “Wij denken dat een tablet laagdrempelijker is dan een VR-bril en waarschijnlijk ook gemakkelijker in gebruik voor de patiënt en het zorgpersoneel. Als dat inderdaad uit ons onderzoek blijkt, kan het WZA deze toepassing wellicht breder inzetten. Belangrijk, omdat dat ervoor kan zorgen dat patiënten in de toekomst minder verdovende medicijnen hoeven te gebruiken.”

Foto: Sake Elzinga

Foto: Sake Elzinga