Update 5 maart:

Er heeft uitgebreid onderzoek plaatsgevonden door het externe bureau gespecialiseerd in cybercrime. Zij hebben geen sporen gevonden die erop wijzen dat de hacker patiëntinformatie heeft ingezien of ontvreemd. De conceptmelding die is gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens zal worden aangepast.

Update 22 februari:

De eerste resultaten uit het onderzoek tonen aan dat de hackaanval mogelijk is geweest door een fout in de firewall. Die blijkt door menselijke onzorgvuldigheid te zijn ontstaan. Die instellingen van deze firewall waren donderdagavond al hersteld na het ontdekken van de hack. Later is duidelijk geworden dat die firewall dus de toegangsweg voor de hacker is geweest.

Bericht 19 februari:

Donderdagavond 18 februari heeft de WZA-apotheek geconstateerd dat computerhackers zich toegang hebben verschaft tot een van de dataservers. Het gaat om de server van de medicijnrobot, die de medicijnen verpakt voor patiënten in het WZA en diverse zorginstellingen in de regio.

“Wij vinden het ontzettend vervelend dat dit is gebeurd”, vertelt bestuurslid Hans Mulder van het WZA. “Het WZA en de WZA-apotheek hebben gegevensbescherming hoog in het vaandel staan. Uiteraard hebben wij na de ontdekking direct alle open verbindingen met het internet gesloten en de wachtwoorden gewijzigd. Uit voorzorg hebben wij verder alle farmaceutische processen gecontroleerd. De systemen werken gelukkig naar behoren, en de veiligheid van onze medicatie is gegarandeerd. De zorginstellingen waar wij medicatie aan leveren hebben nauwelijks iets gemerkt van onze voorzorgsmaatregelen en hebben hun medicijnen geleverd gekregen in de kwaliteit die ze van ons gewend zijn.”

Melding

Het is nog niet duidelijk wat de hackers precies hebben gedaan en of er patiëntgegevens zijn ontvreemd. Een extern bureau, gespecialiseerd in cybercrime, doet daar de komende week onderzoek naar. Wel hebben we een melding van dit incident gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.