Drentse huisartsen krijgen dit weekend in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) een inenting tegen het coronavirus. "We zijn erg blij dat we als ziekenhuis kunnen helpen bij het vaccineren", zegt lid van de Raad van Bestuur van het WZA, Hans Mulder. "Huisartsen zijn onmisbaar in de zorg voor patiënten met corona."

Voor de Drentse huisartsen zijn 332 Moderna-vaccins beschikbaar. Zaterdag en zondag krijgen elk halfuur tien huisartsen in Assen het vaccin ingespoten. Huisartsenzorg Drenthe (HZD) plant de huisartsen in en het WZA stelt ruimte en personeel beschikbaar. De ziekenhuisapotheek maakt de spuitjes gereed en het prikteam bestaat uit medewerkers van de OK. "Ik ben trots op onze mensen, dat ze dit ondanks de drukte toch allemaal geregeld hebben", aldus Mulder. "We zijn blij dat we hiermee onze ketenpartner, de huisartsen, kunnen ondersteunen."

Meer partners vaccineren
"Huisartsen zijn onze poortwachters", legt Mulder uit waarom hij het zo belangrijk vindt dat in het WZA gevaccineerd wordt. "Er zijn meer ketenpartners die op korte termijn gevaccineerd willen worden. Ook die zouden we graag ondersteunen, daar krijgen we echt energie van."

Heel Noord-Nederland
Eerder deze maand werden 298 medewerkers van het WZA gevaccineerd. IC-verpleegkundige Leo van Doorn kreeg in Assen het eerste coronavaccin toegediend, daarna volgden ook nog 227 medewerkers van de ambulancedienst. Net als toen wordt nu opnieuw in het UMCG in Groningen en het MCL in Leeuwarden gevaccineerd. Die ziekenhuizen nemen respectievelijk de Groningse en de Friese huisartsen voor hun rekening.

Het vaccin is niet verplicht. De huisartsen die dit weekend de inenting krijgen, worden over vier weken weer terugverwacht voor de tweede prik.