Tot 2004 was anonieme spermadonatie toegestaan. Tegenwoordig denken we daar anders over. In dit bericht enkele aanbevelingen en tips voor ouders, donorkinderen en spermadonoren.

Tot 2004 kregen wensouders vaak het (soms dringende) advies van hun behandelend arts om niet aan hun kinderen te vertellen dat ze verwekt waren met behulp van donorsperma.

Tegenwoordig denken we daar anders over. Uit onderzoek is gebleken dat het voor kinderen juist heel belangrijk is te weten dat ze geboren zijn na donorinseminatie, zodat het geen ‘familiegeheim’ is waar het kind buiten wordt gehouden. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het voor kinderen belangrijk kan zijn om te weten wie hun biologische ouders zijn. Vandaar dat wij nu een ander advies geven.

We adviseren alle ouders die nog niet met hun kinderen hebben besproken dat zij met behulp van spermadonatie zijn verwekt, om dit alsnog te doen. Ook als hun kinderen ondertussen volwassen zijn.

Voor ouders

We kunnen ons voorstellen dat het moeilijk is om met uw kind(eren) te bespreken dat u in het verleden een behandeling heeft ondergaan met (donor)inseminatie. Wilt u hulp krijgen bij het informeren van uw kind(eren) of hebt u andere vragen? Neem dan contact op met:

  • Stichting Donorkind: zij bieden informatie en lotgenotencontact aan donorkinderen en (wens)ouders.
  • Fiom: specialist en expertisecentrum op het gebied van afstammingsvragen. 
  • Fiom KID-DNA Databank waar donorkind en spermadonor via DNA gematcht kunnen worden.

Of bezoek het online informatiepunt www.donorconceptie.nl waar betrouwbare informatie over donorconceptie te vinden is.

Voor spermadonoren

Bent u voor 2004 anoniem spermadonor geweest? Dan roepen wij u op om u bekend te maken, zodat de kinderen die met uw sperma verwekt zijn, informatie over hun biologische afkomst kunnen vinden. Meer informatie over waarom én hoe u zich bekend kunt maken, is te vinden op Fiom. Ook als u nog twijfelt en gewoon eens wilt praten met een onafhankelijke vertrouwenspersoon, kunt u contact opnemen met FIOM.

Vragen?

Naar aanleiding van de recente berichten over artsen die hun eigen zaad hebben gebruikt als donorzaad, kunnen wij ons voorstellen dat die berichten vragen oproepen bij donorkinderen en ouders. Mocht u zich als donorkind of als (voormalig) patiënt van het WZA afvragen (1970-2004) of iets dergelijks ook in ons ziekenhuis heeft kunnen plaatsvinden, dan helpt onze ombudsfunctionaris u graag verder.

U kunt de ombudsfunctionaris (mw. mr. S.T. Tijsen)  op verschillende manieren bereiken:

  • E-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
  • Telefonisch: (0592) 32 56 24 (bereikbaar van maandag t/m donderdag)
  • Schriftelijk: WZA, t.a.v. de ombudsfunctionaris, antwoordnummer 70, 9400 VB Assen

Als u de ombudsfunctionaris een e-mail of brief stuurt, neemt zij binnen een week contact met u op.
Let op! Van 15 juli t/m 15 augustus 2022 is de ombudsfunctionaris afwezig. Hebt u in deze periode dringend behoefte aan een gesprek, dan kunt u contact opnemen met het WZA via het algemene nummer: (0592) 32 55 55.

Deze aanbevelingen rondom het thema ‘fertiliteitstrajecten in de jaren 1970-2004’ zijn afkomstig van een landelijke werkgroep.
Deze werkgroep heeft als doel de (na)zorg voor kinderen en ouders in fertiliteitstrajecten te verbeteren, gezamenlijk te leren van misstanden uit het verleden. Daarnaast wordt in de werkgroep besproken welke maatregelen er genomen moeten worden om problematiek als deze in de toekomst te voorkomen.