De golfkar blijft rijden op het parkeerterrein

Het is in acht maanden tijd een vertrouwd beeld geworden: vrijwilligers die met golfkarretjes patiënten en hun familieleden van en naar de hoofdingang van het WZA rijden. Zo vertrouwd dat er één blijft rijden op het parkeerterrein van het ziekenhuis, ook nu de Europaweg-Zuid weer open is.

Tot 1 maart maakt het WZA nog gebruik van een karretje van de gemeente Assen. Daarna kan het ziekenhuis er zelf een aanschaffen dankzij een bijdrage van de Vrienden van het WZA. Anco Bierman, coördinator van de vrijwilligers, is daar heel blij mee. “De bezoekers van het WZA rekenen er al echt op dat het golfkarretje rijdt. Daarom is het ook zo mooi dat we ermee door kunnen gaan. Het enige verschil met hiervoor is dat we niet meer van en naar de bushalte aan de Beilerstraat rijden, maar alleen op het parkeerterrein van het WZA, dus op P1, P2 en P3.”

Spanning wegnemen

“Vanaf dag één vind ik het mooi en dankbaar werk”, zegt Jan de Weerd. Hij is assistent-coördinator en een van de veertien vrijwilligers die wekelijks twee dagdelen op de patiëntenshuttle – zoals de service officieel heet – rijdt. “We helpen mensen met in- en uitstappen en zorgen als het nodig is voor een rolstoel.” Het gaat overigens niet alleen om de service die de vrijwilligers daarmee op werkdagen tussen acht en half vijf verlenen. Ook, of misschien wel juíst het sociale aspect, het maken van een praatje, maakt het werk voor Jan en zijn collega’s zo waardevol. “Dat wij de helpende hand bieden, wordt enorm gewaardeerd. Maar voor veel mensen is een bezoek aan het ziekenhuis toch spannend en vaak kunnen wij die spanning wat wegnemen. Als je daarna dan een hand of een schouderklopje krijgt, geeft dat heel veel voldoening.”

Goed gebruikt

Het golfkarretje wordt al goed gebruikt en dat gaat eigenlijk vanzelf, merken de beide mannen. “We zien het vaak al als P1 vol is en iemand bij de hoofdingang toch een plekje zoekt”, zegt Jan. “Nog voor de mensen dan op P2 of P3 staan, zijn wij bij de auto om onze hulp aan te bieden. Of we brengen iemand die slecht ter been is vast in de rolstoel naar binnen, terwijl de chauffeur rustig een plekje zoekt.” De reacties zijn altijd positief.

De meeste vrijwilligers – drie vrouwen, de rest is man – zijn niet meer actief in het arbeidsproces. Het contact met de patiënten, bezoekers én met de collega’s maakt dat ze telkens allemaal met veel plezier aan hun dienst beginnen.

180110 Patientenshuttle Klein


Terug naar nieuwsoverzicht