Petra Ensing
Diëtist
 

Coeliakiepoli

Begin oktober 2016 startte in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) op de kinderpolikliniek een coeliakiepoli. Op deze speciale poli willen we de best mogelijke zorg geven aan kinderen en jongeren met coeliakie. Wij maken gebruik van de internationale richtlijnen voor diagnostiek, behandeling en begeleiding van mensen met coeliakie.

“Kinderen met coeliakie en hun ouders vinden op de coeliakiepoli een aanspreekpunt voor verschillende zaken rondom het hebben van coeliakie en het houden van een glutenvrij dieet”, vertelt gespecialiseerd verpleegkundige Heleen van Vulpen van het WZA.

Gespecialiseerde zorg

Bij vermoeden van coeliakie is het soms nodig om in het ziekenhuis een dunnedarmscopieonderzoek te doen (kijkonderzoek aan de binnenkant van de darm) om uit de darm biopten af te nemen (stukje weefsel dat wordt weggenomen voor onderzoek onder de microscoop om te kijken naar darmbeschadiging). Dat gebeurde voorheen in het UMC Groningen maar kan ook gewoon in het WZA door kinderarts-maagdarmleverziekten dr. Gieneke Gonera: “Veel kinderen uit Noord-Nederland komen voor het endoscopie-onderzoek naar het WZA, omdat de wachttijd hier veel korter is dan in het UMCG,” aldus Gieneke Gonera. “Als coeliakie wordt geconstateerd, kunnen wij ze gespecialiseerde zorg blijven bieden op onze coeliakiepoli. Behalve in Assen is alleen in Leiden een coeliakiepoli te vinden, daarom denken we dat de Asser poli aan een grote behoefte zal voldoen in heel Noord-Nederland.”

Een hele puzzel

Na de diagnose is goede uitleg en een goede begeleiding nodig. Verpleegkundige Heleen: “Met een glutenvrij dieet loop je tegen veel dingen aan. Je bent immers niet altijd thuis, dus ook op school, op vakantie, bij het spelen met vriendjes … overal moet je glutenvrij eten. Daarnaast is het belangrijk dat je, als je glutenvrij eet, nog wel voldoende voedingsstoffen en vitaminen binnenkrijgt. Dat is soms een hele puzzel, daarom is een goede begeleiding na de diagnose blijvend belangrijk. Dit benadrukt de noodzaak van deze nieuwe polikliniek.”

In de pers

In het Dagblad van het Noorden van mei 2017 stond een uitgebreid artikel over de het coeliakie-spreekuur van het WZA, en een interview met een gezin met twee dochters dat bij ons onder behandeling is.

 


 

Medewerkers

  • Ensing Petra
  • Gonera Gieneke
  • Udema Esmee
  • Visser Joke
  • Vulpen Heleen van
 

Contact

Bereikbaarheid

De eerste en derde maandag van de maand houden de kinderartsen en de kinderverpleegkundige een coeliakiespreekuur. Tijdens het coeliakiespreekuur hebben de diëtisten een inloopspreekuur van 14.00 tot 15.00 uur.

Kinderverpleegkundige: telefonisch spreekuur maandag van 12.30 tot 13.30 uur, tel.nr. (0592) 32 53 76; e-mailadres coeliakie@wza.nl

Diëtisten: telefonisch bereikbaar werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur, tel. nr. (0592) 32 53 99; e-mailadres dietetiek@wza.nl

 

Meer informatie