René Schaafsma
Uroloog
Willeke
Patiënt
 

Urologie

Een uroloog houdt zich bezig met aandoeningen van de urinewegen en de mannelijke geslachtsorganen. De urinewegen bestaan uit nieren, urineleiders, urineblaas, plasbuis en prostaat.

Veel voorkomende aandoeningen zijn goedaardige en kwaadaardige vergroting van de prostaat, nier- en blaastumoren, nierstenen, urine-incontinentie en erectiestoornissen.

Afhankelijk van de aard van de aandoening vindt behandeling plaats met behulp van medicijnen of kan een operatieve ingreep noodzakelijk zijn. Alle urologische operaties worden door de uroloog zelf uitgevoerd.

Er werken drie urologen in het WZA:

  • Mw. E.A.G. Ouwerkerk-Jansen
  • R.J.H. Schaafsma
  • H.J. Stiksma

Ook is er een Physician Assistant (PA) werkzaam op de polikliniek Urologie:

  • Mw. J. Kort

De PA is een relatief nieuwe functie in de gezondheidszorg. Het is een deskundige op een niveau juist onder dat van een arts. Mw. Kort is werkzaam op de urologische polikliniek en verpleegafdeling. Haar werkzaamheden betreffen de diagnostiek, behandeling en begeleiding van patienten. Dit alles gebeurt in nauwe samenspraak met en onder eindverantwoordelijkheid van de urologen. 

Wachttijden

Klik hier voor de actuele wachttijden die in het WZA gelden.

WZA Gezondheidswijzer

Twee van onze WZA-Gezondheidswijzers (onze maandelijkse gezondheidspagina in het Gezinsblad) waren gewijd aan het vakgebied Urologie. Er ging er een over prostaatkanker, en een over ongewenst urineverlies.