Roelie
Verpleegkundige
Monique
Patiënt
 

Borstvoeding

Borstvoeding in het WZA

Borstvoeding is de ideale voeding voor baby's om een gezonde groei en ontwikkeling door te maken. Daarom is borstvoeding in het WZA eerste keus.

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap in het WZA voor controle komen, ontvangen uitgebreide voorlichting over het geven van borstvoeding. Na de bevalling en tijdens het kraambed krijgen moeders bij de borstvoeding alle noodzakelijke begeleiding en ondersteuning. Zo krijgen zij uitleg over hoe ze hun baby moeten aanleggen en hoe ze de melkproductie in stand kunnen houden. Zo nodig wordt voorlichting gegeven over kolven.

Zorg voor borstvoeding

Zorg voor BorstvoedingHet WZA heeft een officieel beleid om borstvoeding te stimuleren en de verpleegkundigen en verzorgenden op de afdeling worden geschoold om in de praktijk het borstvoedingsbeleid te kunnen uitvoeren. Hiervoor hebben wij in december 2014 voor de tweede keer het certificaat Zorg voor Borstvoeding behaald van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef.

Lactatiekundigen

Op de kraamafdeling werken twee lactatiekundigen, mw. Joke Bouwmeester en mw. Ineke Bakker. Zij zijn deskundig op het gebied van borstvoeding en zijn hiervoor IBCLC-gecertificeerd (International Board Certified Lactation Consultant), lees hier meer informatie (Engels). Met al je vragen over borstvoeding kun je bij hen terecht.

Als je van plan bent om borstvoeding te gaan geven, zien zij je graag een keer in de zwangerschap voor een informatief gesprek. Wanneer je zwangerschapsdiabetes hebt, zwanger bent van een tweeling, bij je vorige kindje problemen hebt gehad met de borstvoeding of borstoperaties hebt gehad, is het zelfs aan te raden een gesprek af te spreken.

Aanwezigheid en bereikbaarheid
Op maandag is de lactatiekundige er van 8 uur tot 16.45 uur en op woensdag en vrijdag van 8 uur tot 11 uur. Je kunt een afspraak maken met de lactatiekundigen via het telefoonnummer van afdeling C0: (0592) 32 53 70.

Weer thuis
Ook als je weer thuis bent, kun je met eventuele vragen en problemen over borstvoeding gratis een beroep doen op de lactatiekundigen. Dit aanbod geldt tot zes weken na de bevalling voor moeders die in het ziekenhuis bevallen zijn. Ook daarvoor kun je bellen met het bovenstaande telefoonnummer voor het maken voor een (telefonische) afspraak.

Voorlichtingsbijeenkomsten

De lactatieverpleegkundigen van het WZA organiseren maandelijks voorlichtingsbijeenkomsten in het ziekenhuis rond het thema 'Borstvoeding ... heel gewoon'. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen aanstaande moeders uitgebreide informatie over de voordelen van borstvoeding en allerlei praktische adviezen.

De data van deze bijeenkomsten vind je in de Agenda.

WZA-voorlichtingsbrochures over borstvoeding

Meer informatie op internet