Natuurlijke keizersnede

Het WZA laat een geplande keizersnede zo natuurlijk mogelijk verlopen. Dat betekent dat moeder en kind na de geboorte niet gescheiden worden.

Aanstaande ouders kijken maandenlang uit naar de geboorte van hun baby. Als het dan eindelijk zover is, willen moeders hun kindje direct bij zich houden. Dat is niet alleen fijn, maar ook belangrijk voor de moeder-kindhechting en het op gang komen van de borstvoeding.
Daarom laat de afdeling Verloskunde van het WZA, in goede samenwerking met de OK, de anesthesiologen en de kinderartsen, geplande keizersneden op zo natuurlijk mogelijke wijze verlopen.

De Engelse benaming is gentle sectio. Gynaecoloog Annemarieke Koops: "Gentle omdat ouders niet meer weggestopt worden achter het operatiedoek: als ze willen, zien ze de baby geboren worden. Infectiegevaar is er niet: na de geboorte gaat het operatiedoek naar beneden, waarna de partner de navelstreng mag doorknippen. Het allermooiste is dat de baby, net als bij een vaginale geboorte, direct bij de moeder op de borst wordt gelegd."

De verpleegkundige die bij de keizersnede aanwezig is, blijft het gehele proces bij moeder en kind en begeleidt hen van de verkoeverkamer naar de verpleegafdeling. Het WZA heeft inmiddels veel ervaring opgedaan met de gentle sectio. Annemarieke Koops: 'Prachtig om te doen en de betrokken ouders zijn erg enthousiast!"

 

Meer lezen?

Ga naar de pagina Bevallen met een keizersnede.