Pijnstilling: met medicatie

Ondanks alle goede voorbereidingen kunt u toch veel pijn hebben tijdens de bevalling. Als u de pijn moeilijk te verdragen vindt of het lukt u daardoor niet om te ontspannen zodat de pijn nog erger wordt, kunt u een van de volgende medicijnen krijgen om de pijn te bestrijden.

1. Epidurale anesthesie (ruggenprik)

Een ruggenprik zorgt ervoor dat u weinig of niets van de weeën voelt. Zolang de verdoving werkt, kunt u meestal niet staan, maar u kunt uw benen vaak nog wel bewegen. Doordat het gebied van de blaas ook wordt verdoofd, krijgt u een blaaskatheter (slangetje in de blaas) om de urine weg te laten lopen. Epidurale anesthesie werkt langere tijd, waardoor u de pijnstilling al aan het begin van de bevalling kunt krijgen. In principe kunt u op ieder moment epidurale anesthesie krijgen. Vanwege eventuele spoedgevallen is het echter mogelijk dat er niet meteen een anesthesioloog beschikbaar is. Ter overbrugging krijgt u dan een andere vorm van pijnbehandeling.

2. Pompje met remifentanil

Remifentanil is een morfineachtig medicijn dat de scherpe kantjes van de pijn afhaalt en ervoor zorgt dat u zich beter kunt ontspannen. Ook kan het een slaperig gevoel geven. U krijgt het medi­cijn via een infuus, dat vastzit aan een pomp die u zelf kunt bedienen. Zo kunt u precies de hoeveelheid pijnstilling krijgen waar u behoefte aan hebt. De pomp is zo afgesteld dat u uzelf nooit te veel kunt geven. Na een paar uur wordt het effect van remifantanil minder, omdat uw lichaam er dan aan gewend is geraakt. Daarom is remifentanil minder geschikt als de bevalling nog maar net is begonnen. In principe kunt u op ieder moment remifentanil krijgen. Als de verloskundigen bezig zijn, moet u soms even wachten voordat u de pijnstilling krijgt.

3. Een injectie met pethidine

Pethidine lijkt op morfine. Vaak verdooft het de ergste pijn. Pethidine werkt twee tot vier uur en wordt gebruikt bij harde buiken of voorweeën. Het is niet geschikt als pijnstiller tijdens de bevalling. Pethidine krijgt u toegediend via een injectie in uw bil of bovenbeen. Het werkt binnen een half uur.

Meer lezen?

Ga naar de pagina Bevallen in het ziekenhuis