Pijnstilling bij de bevalling: wat u zelf kunt doen

Weeën zijn bijna altijd pijnlijk. De duur en hevigheid van de pijn wisselen. Meestal neemt de pijn toe naarmate er meer ontsluiting is. De pijn zit vooral onderin de buik, maar wordt ook wel als rugpijn gevoeld. Het persen kan ook pijnlijk zijn, maar soms is het juist een opluchting om mee te mogen persen.

Bij pijn maakt het lichaam zelf stoffen aan die een pijnstillend effect hebben, de zogenoemde endorfinen. Dit gebeurt ook tijdens een bevalling. De aanmaak van endorfinen wordt bevorderd als u ontspannen bent en het lekker warm hebt, terwijl spanning en kou een de aanmaak van endorfinen belemmeren. Ook om die reden is het belangrijk dat de bevalling zo comfortabel mogelijk verloopt. Hiervoor kunt u zelf een aantal dingen doen:

  • Laat u goed informeren door de verloskundige of gynaecoloog over het verloop van de bevalling, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Ook is het nuttig om de voorlichtingsbijeenkomst ‘Bevallen in het ziekenhuis’ bij te wonen, die het WZA organiseert en bijvoorbeeld een zwangerschapscursus te volgen.
  • Probeer ervoor te zorgen dat iemand uit uw eigen omgeving tijdens de bevalling bij u is. Dat kan natuurlijk uw partner zijn, maar als u het prettig vindt om (ook) uw moeder, zus of vriendin bij de bevalling te hebben, is dat prima. Waar het om gaat, is dat u zich veilig en op uw gemak voelt.
  • Bedenk van tevoren of u bepaalde wensen hebt rond de bevalling, bijvoorbeeld over eventuele pijnstilling. Van de verloskundige krijgt u een geboorteplan waarin u uw wensen kunt noteren.
  • Om de weeën zo goed mogelijk op te vangen, zijn een goede ademhaling en een ontspannen houding van belang. Tijdens een zwangerschapscursus krijgt u hiervoor oefeningen. Door geconcentreerd weeën ’weg te zuchten’, komt u in een ritme waarbij het lichaam endorfinen aanmaakt.
  • Ook warmte is goed voor de aanmaak van endorfinen. Als er geen medische bezwaren zijn, kunt u bijvoorbeeld een warme douche of bad nemen. Een warmwaterzak in uw rug en warme sokken kunnen ook prettig zijn.
  • Aan het begin van de ontsluitingsfase zit er nog vrij veel tijd tussen de weeën. Probeer uzelf dan wat afleiding te geven. Als de weeën elkaar sneller opvolgen, gebruik de pauzes dan om uit te rusten.

Meer lezen?

Ga naar de pagina Bevallen in het ziekenhuis