Huidkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten. Ongeveer 1 op de 6 Nederlanders krijgt huidkanker. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is veel in de zon zijn. 

Soorten huidkanker

Er zijn verschillende soorten huidkanker. Klik op de namen om meer te lezen: 

 • Basaalcelcarcinoom
  Een basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Meestal komt het door te veel zon. Als uw huid verbrand is geweest door de zon of wanneer u als kind veel in de zon bent geweest, loopt u extra risico.
 • Plaveiselcelcarcinoom
  Een plaveiselcelcarcinoom van de huid komt vooral voor op plekken die jarenlang veel zon hebben gehad, zoals het gezicht, de hals en het (kale) hoofd, de onderarmen en de handen.  
 • Melanoom
  Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Een melanoom kan overal ontstaan en verspreidt zich soms snel naar andere delen van het lichaam. Vrijwel altijd krijgt u een operatie waarbij het melanoom wordt weggehaald. Vaak komt u voor een operatie eerst bij de huisarts of dermatoloog. Soms is daarna nog een operatie nodig door een chirurg. 

In onderstaande video vertelt WZA-dermatoloog Ype Faber meer over deze drie soorten huidkanker, waaraan je ze kunt herkennen en hoe je kunt voorkomen dat je huidkanker krijgt.

Als u video's wilt bekijken, moet u de YouTube cookies accepteren.

Alsnog cookies voor video's accepteren

Voorstadia van huidkanker

Ook zijn er plekjes die nu nog niet echt huidkanker zijn, maar zich wel tot kanker kunnen ontwikkelen. Klik op de namen om meer te lezen:

 • Actinische keratosen
  Actinische keratosen zijn kleine, vaak ruw aanvoelende plekjes op de huid. Ze ontstaan meestal op delen van het lichaam die veel in de zon komen, zoals het gezicht, handen, onderarmen of de kale hoofdhuid. Op den duur kan actinische keratose zich ontwikkelen tot huidkanker. De dermatoloog kan de plekjes op verschillende manieren behandelen. Bijvoorbeeld door ze te bevriezen of weg te snijden, te behandelen met crèmes of met lichttherapie. Probeer er zelf voor te zorgen dat uw huid niet verbrandt.
 • Melanoma in situ
  Melanoma in situ is een onrustige pigmentvlek die enkele centimeters groot kan zijn. Het heeft een grillige vorm (asymmetrisch) en vaak verschillende kleuren. De pimentvlek groeit langzaam waardoor dit de meeste patiënten niet opvalt.
  Melanoma Insitu is een voorstadium van huidkanker (melanoom). De onrustige cellen zitten nog in de opperhuid. Omdat het huidkanker kan worden moet het behandeld worden. De dermatoloog kan een klein stukje weefsel wegnemen. Maar meestal wordt gelijk de zichtbare pigmentvlek volledig verwijderd. 
 • Ziekte van Bowen
  De ziekte van Bowen wordt beschouwd als het laatste stadium vóór huidkanker. Daarom wordt morbus Bowen ook wel plaveiselcelcarcinoom in situ genoemd. Dit kunnen we vrij vertalen als plaveiselcelcarcinoom in-de-dop. Morbus Bowen ziet er uit als een rood, vaak iets schilferend plekje. Het heeft een vrij scherpe grens met de gezonde huid. Het wordt aanvankelijk vaak aangezien voor een eczeemplekje.