Historie van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen

In 1907 bestond Assen precies honderd jaar als zelfstandige gemeente - los van Rolde. Ter ere van dit eeuwfeest besloot een speciale commissie om in Assen een ziekenhuis te stichten. Een inzamelingsactie onder de Assenaren bracht het benodigde bedrag op; de locatie werd gevonden aan de Oosterhoutstraat. Begin juli 1907 brachten koningin Wilhelmina en prins Hendrik een bezoek aan de stad om de eerste steen te leggen van het nieuwbouwziekenhuis.

Twee jaar later was het ziekenhuis gereed; niet meer dan een wit villaatje aan de Oosterhoutstraat.Historie _oosterhoutstraat 1907

Er was een 1e klas-kamer met één bed, er waren twee 2e klas-kamers met ieder twee bedden, een 3e klas-zaaltje met bedden voor zes vrouwen en een 3e klas-zaaltje voor vijf mannen. Op de eerste verdieping woonde het personeel, de directrice-verpleegster, de verpleegster en het inwonende echtpaar voor het huishoudelijke werk. Een specialist was die eerste jaren nog niet aan het Wilhelmina Ziekenhuis verbonden. De operatiekamer achterin het gebouw werd gebruikt door de plaatselijke huisartsen die hun eigen patiënten in het ziekenhuis behandelden.

Rond 1920 was het Wilhelmina Ziekenhuis al uit het krappe jasje van de liefdadigheid van het Eeuwfeest gegroeid maar het duurde nog ruim tien jaar (tot 1932) voordat de nieuwbouw (wederom aan de Oosterhoutstraat) gereed was. Van het uiterlijk van het oude witte gebouw was niets overgebleven:
  Historie 1932_uitbreiding

In 1953 werd de eerste belangrijke uitbreiding van het complex sinds 1930 voltooid: de kinderafdeling die in de richting van de Zuidersingel werd gebouwd (nu het ICO-gebouw). In 1958 was het nieuwe zusterhuis aan het Oosterhoutje gereed en in 1960 het grote, vijf verdiepingen hoge nieuwbouw. Ook de hoofdingang was verplaatst, naar de Zuidersingel. Op 4 maart 1960 werd deze periode van vernieuwing afgesloten met de officiële opening van het nieuwe hoofdgebouw.WZA 1979

Al snel dreigde echter opnieuw ruimtegebrek. Jarenlang werd gesproken over renovatie van het bestaande gebouw, maar in 1979 werd uiteindelijk besloten tot de bouw van een geheel nieuw ziekenhuis. Een projectgroep onderzocht locaties op geschiktheid en liet zijn oog uiteindelijk vallen op het terrein van Port Natal. De lokatie werd door de architect 'mieters' en 'fantastisch' genoemd maar bracht bij omwonenden een storm van protest teweeg, vooral vanuit cultuurhistorisch persperctief. Maar uiteindelijk werd toch besloten om de nieuwbouw op deze locatie te starten.

Tachtig jaar na de ingebruikname van de WZA aan de Oosterhoutstraat, kon de opdracht voor de bouw van een nieuw ziekenhuis worden gegeven. De eerste steen van 1907 werd voor de tweede maal gelegd in 1987. In 1990 werd het nieuwe Wilhelmina Ziekenhuis aan de huidige locatie (Europaweg-Zuid 1) in gebruik genomen.WZA_luchtfoto 
Inmiddels heeft ook dit gebouw alweer de nodige verbouwingen ondergaan. Zo werd een nieuwe vleugel gebouwd voor de poliklinieken Dermatologie en Reumatologie, en is de voormalige verpleegafdeling B0 omgebouwd tot twee nieuwe poliklinieken, namelijk Chirurgie en Orthopedie. De komende jaren staan nog diverse verbouwingen gepland zodat het gebouw aan de eisen van de tijd blijft voldoen.

De uitbreidingen van het voormalige ziekenhuis aan de Oosterhoutstraat werden overigens gesloopt, op het oude hoofdgebouw na. Dit gebouw is een erkend rijksmonument:
Oosterhoutstraat _2014 
Het voormalige ziekenhuisgebouw aan de Oosterhoutstraat anno 2014

Meer lezen over de historie van het WZA?

Ga naar http://www.inenomassen.nl/overzicht_wz_assen.html