Adviezen na een (kleine) neusoperatie

In het kort

Na een (kleine) operatie aan de neus kunt u zelf een aantal dingen doen om zo snel mogelijk te herstellen. Zo is het belangrijk dat u voldoende pijnstillers neemt en uw neus spoelt met een zoutoplossing. Let ook op dat u uw neus niet snuit, niet in de zon zit, niet heet doucht en niet te warm eet.

Adviezen

Pijn

Tegen de pijn kunt u Paracetamol innemen: iedere 24 uur 8 tabletten van 500 mg (4 x 2 tabletten) of 6 tabletten van 500 mg (3 x 2 tabletten) na een neusschelpverkleining. Daarnaast kunt u Ibuprofen gebruiken (tenzij uw arts anders voorschrijft): per 24 uur maximaal 3 tabletten van 600 mg. Na een operatie onder anesthesie schrijft de anesthesioloog pijnmedicatie voor.

Niezen, snuiten

U mag in ieder geval de eerste twee weken niet hard snuiten of niezen. Probeer ook zo weinig mogelijk te bukken. Vanwege de druk die daardoor ontstaat in uw hoofd, kunnen wondjes namelijk weer gaan bloeden.

Bloed, bloederig slijm

Het is normaal als er de eerste dagen wat bloed of bloederig slijm uit uw neus komt. Als dit in uw keel terechtkomt, slik het dan niet door maar spuug het uit.

Drukkend gevoel

Doordat de slijmvliezen in uw neus gezwollen zijn, kunt u een drukkend of gespannen gevoel hebben in uw voorhoofd. Dit wordt geleidelijk minder.

Sponsjes en tampons

Na een eenvoudige ingreep met weinig bloedverlies krijgt u, als dat nodig is, een sponsje in uw neus. Dit lost na een dag of twee vanzelf op.

Na een ingreep aan het neustussenschot of aan de neusbijholten krijgt u meestal in beide neusgaten een tampon die één of twee dagen moet blijven zitten. De tampons worden verwijderd wanneer u weer naar huis gaat of er wordt een afspraak gemaakt op de KNO-poli om de tampons te verwijderen. Na het verwijderen van de tampons kan uw neus nog wat nabloeden.

Soms krijgt u een neuskapje dat één of twee weken moet blijven zitten. Tijdens uw controleafspraak met de KNO-arts haalt deze het neuskapje weg en krijgt u een nieuw kapje dat u drie weken lang alleen 's nachts op hoeft te hebben. Als het kapje in de tussentijd los gaat zitten, kunt u het zelf vastplakken met een pleister.

Neusspray, neusdruppels en antibiotica

De KNO-arts kan een neusspray (Otrivin (xylometazoline)) voorschrijven, neusdruppels (Flixonase (fluticason)) en eventueel antibiotica. Als u sponsjes of tampons in uw neus hebt, kunt u de neusspray of neusdruppels pas vanaf de tweede dag na de operatie gebruiken, wanneer de sponsjes zijn opgelost of de tampons zijn verwijderd.

U krijgt in totaal 28 nasules Flixonase. Deze verdeelt u over 14 dagen. U gebruikt 2 x per dag voor elk van beide neusgaten een halve nasule.

De neusspray Otrivin gebruikt u 7 dagen. U sprayt 4 x per dag in beide neusgaten.

Verdere adviezen

Spoelen

Het is heel belangrijk om uw neus na de operatie te spoelen met een zoutoplossing. Door te spoelen zorgt u ervoor dat korstjes en slijm verdwijnen en dat u beter kunt ademhalen door uw neus. U mag beginnen met spoelen op de tweede dag na de operatie. Een zoutoplossing maakt u door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een kopje gekookt water. (Laat het water eerst afkoelen!) De zoutoplossing doet u in een spuitje (een spuitje is tegen betaling verkrijgbaar bij de apotheek) en vervolgens spuit u de zoutoplossing in uw neus. U kunt dan het beste boven een wasbak gaan staan, zodat het vocht dat uit uw neus komt, in de wasbak loopt. U herhaalt dit zes keer per dag en gaat ermee door totdat uw neus vrij is van korsten en u weer goed kunt ademen door uw neus. U kunt ook een leeg neusspray-flesje vullen met de zoutoplossing en naast het spoelen nog een paar keer sprayen.

Om ervoor te zorgen dat de korstjes makkelijker loslaten, kan het handig zijn om eerst te douchen, voordat u gaat spoelen. Ook kan het helpen om met een wattenstokje wat vaseline of honinggel in uw neusgaten te wrijven. Honinggel is te koop bij de apotheek.

Neusbloeding

Bij een neusbloeding sprayt u Otrivin in uw neus. Daarna houdt u uw neus tien minuten lang dicht door onder het neusbot te drukken. Ook kan het helpen om bij een neusbloeding op een ijsklontje te zuigen. Om de kans op een neusbloeding te verkleinen, is het belangrijk dat u de eerste 24 uur niet in de zon zit, niet heet doucht en niets warms eet of drinkt. Daarna mag u geleidelijk alles weer doen.

Werk en lichamelijke inspanning

Na een neusschelpverkleining moet u het de eerste dagen rustig aan doen en kunt u geen zware lichamelijke inspanning verrichten. Daarna kunt u uw normale bezigheden weer oppakken.

Na andere neusoperaties hebt u meer tijd nodig om te herstellen. In ieder geval kunt u de eerste twee tot drie weken geen zwaar lichamelijk werk doen en ook geen sportactiviteiten.

Controle

Enige tijd na de operatie hebt u een controleafspraak bij de KNO-arts.

Vragen? Wanneer contact opnemen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de KNO-poli. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een app’je sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
  • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
  • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 25, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend? Hebt u lichamelijke klachten? Maakt u zich ongerust?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! Bel in ieder geval zo snel mogelijk met het ziekenhuis als u vanwege de neusoperatie thuis lichamelijke klachten krijgt.

Buiten de openingstijden van de KNO-poli kunt u de eerste 24 uur bellen naar de Spoed­eisende Hulp, telefoonnummer (0592) 32 52 78. Hebt u na de eerste 24 uur een dringende vraag, dan kunt u het algemene nummer van het ziekenhuis bellen, (0592) 32 55 55 en vragen naar de dienstdoende KNO-arts.

 

keeln16 - januari 2019