Avastin-injecties

 • Specialisme of afdeling Oogheelkunde
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Bij bepaalde oogaandoeningen kan uw gezichtsvermogen snel achteruitgaan. Avastin heeft een remmende werking. U kunt Avastin-injecties krijgen bij maculadegeneratie, bij netvliesafwijkingen door diabetes en bij sommige bloedvatafsluitingen in het netvlies. 

Wat is het?

Avastin is een medicijn dat de vorming van abnormale bloedvaatjes in het oog afremt (en het lekken van bloed of vocht uit deze vaat­jes). Het wordt gebruikt bij verschillende oogaandoeningen: netvliesafwijkingen door diabetes (diabetische retinopathie), maculadegeneratie en sommige bloedvatafsluitingen in het netvlies. Zonder behandeling gaat u met deze aandoeningen in korte tijd veel slechter zien. Met Avastin is het mogelijk om dit proces te vertragen.

Meestal krijgt u eerst twee of drie injecties met Avastin. Daarna wordt bekeken of het zinvol is om door te gaan. De tijd tussen de injecties verschilt van een aantal weken tot een paar maanden.

Avastin staat officieel geregistreerd als medicijn tegen een bepaalde vorm van darmkanker en niet als medicijn bij oogklachten. Toch is bewezen dat Avastin een positieve invloed heeft op een aantal oogziek­ten. Er is een vergelijkbaar medicijn, Lucentis, dat wel is gere­gistreerd voor de behandeling van oogklachten maar Lucentis is veel duurder dan Avastin. Oogartsen zijn van mening dat het gebruik van Avastin volledig verantwoord is.

Voorbereiding thuis

Verhinderd?

De ziekenhuis­apotheek maakt de injecties met Avastin speciaal voor u klaar. Mocht u op de afgesproken datum verhinderd zijn, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de polikliniek Oogheelkunde?

Vervoer regelen

Na afloop kunt u beter niet zelf auto­rijden of fietsen. Probeer daarom van tevoren te regelen dat er iemand met u meegaat.

De behandeling

Voorafgaand aan de injectie krijgt u verdovende oogdruppels, zodat de injectie geen pijn doet.

Tijdens het toedienen van de injectie zit u in een behandelstoel. Vooraf wordt uw oog gedesinfec­teerd en krijgt u een lakentje over uw ge­zicht. Ook krijgt u een zgn. ooglidspreider op uw oog, om ervoor te zorgen dat uw oog open blijft en u niet knippert. Vervolgens krijgt u de injectie. Tijdens het in­spuiten van de Avastin lijkt het alsof u vliegjes ziet.

De behandeling duurt ongeveer tien minuten. Na afloop kunt u meteen naar huis.

Na de behandeling

 • Na de behandeling kunt u beter niet zelf  naar huis ­rijden of fietsen.
 • Wees de eerste drie dagen na de behandeling voorzichtig met uw oog. U mag bijvoorbeeld niet in uw oog wrijven en u kunt beter niet zwemmen
 • Vlak na de behandeling kunt u vlokjes zien die meegaan met de bewegin­gen van uw oog. Dit is normaal en verdwijnt na enige tijd vanzelf.
 • U kunt een bloeddoorlopen oog hebben. Dit gaat vanzelf weer over. 

 

Vragen? Wanneer contact opnemen?

Complicaties

Een heel enkele veroorzaakt de behandeling vervelende klachten: vertroebeling van de oog­lens, oogdrukproble­men, een infectie in het oog, netvliesloslating of een bloeding in het oog.

Contact opnemen

Neemt contact op met het ziekenhuis als u last krijgt van:

 • hevige pijn
 • steeds waziger zien
 • lichtgevoeligheid
 • een oog dat steeds roder wordt 

U kunt de polikliniek Oogheelkunde van maandag t/m vrijdag bellen tussen 8.30 en 16.30 uur op nummer (0592) 32 52 85. In dringende gevallen kunt u buiten de bereikbaarheidstijden van de polikliniek Oogheelkunde bellen naar de Spoedeisende Hulp, (0592) 32 52 78 of naar het centrale nummer van het ziekenhuis, (0592) 32 55 55.

Uw mening telt

Een compliment, tip of klacht

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen

 

ooghe12 - juni 2016