Baarmoederhalskanker

 • Specialisme of afdeling Gynaecologische oncologie
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 - 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  1 week

In het kort

Bij baarmoederhalskanker groeien er kwaadaardige cellen in uw baarmoederhals. Het komt vooral voor bij vrouwen tussen 35 en 55 jaar. Mogelijke klachten zijn een donkerrode/bruine afscheiding, pijn of onverwacht bloedverlies. Maar deze klachten komen vaker voor en hoeven niet te wijzen op kwaadaardigheid. Meestal merkt u lange tijd niets.

De ziekte is goed te genezen als het op tijd wordt ontdekt. De behandelmogelijkheden zijn een operatie, bestraling of chemotherapie.

Bevolkingsonderzoek

In het landelijk bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker krijgen alle vrouwen tussen 30-60 jaar de mogelijkheid om een uitstrijkje te laten maken. Het doel is om de voorstadia van baarmoederhalskanker op tijd op te sporen en te behandelen. Het kan wel tien jaar duren voor een voorstadium van baarmoederhalskanker leidt tot het ontstaan van kanker. Als het voorstadium op tijd wordt opgespoord, is een eenvoudige plaatselijke behandeling van de baarmoederhals voldoende om kanker te voorkomen.

Het is belangrijk om te weten dat vrouwen meestal geen klachten hebben tijdens de voorstadia van baarmoederhalskanker. Bij de meeste vrouwen die eraan overlijden was de kanker al vergevorderd toen ze klachten kregen. Vaak zijn het vrouwen die niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek. Onderzoek is dus belangrijk om het ontstaan van baarmoederhalskanker te voorkomen.

Oorzaak

De meest voorkomende oorzaak van baarmoederhalskanker is een HPV-virusinfectie van de baarmoederhals die niet goed weggaat. Ongeveer 80% van alle jonge mensen komt in aanraking met HPV; meestal door seksueel contact. Het HPV-virus is zeer besmettelijk en beschermingsmaatregelen zoals condooms helpen maar heel beperkt. Kanker ontstaat vooral wanneer het lichaam het HPV-virus niet goed kan opruimen.

Aantal

Ongeveer zeven van de 100.000 vrouwen krijgen jaarlijks de diagnose baarmoederhalskanker. De meest voorkomende leeftijd is 35-45 jaar. In Nederland zijn dit jaarlijks zo’n 600 vrouwen. Daarvan overlijden er ongeveer 200.

Vaccinatie

Er is een vaccin dat goed beschermt tegen de meest voorkomende HPV-virussen in de baarmoederhals. Meisjes van dertien jaar krijgen een oproep voor deze (gratis) vaccinatie. De gynaecologen van het WZA ondersteunen deze vaccinatie van harte. U kunt er meer over lezen op de website van het RIVM.

De HPV-inenting voorkomt de meeste vormen van baarmoederhalskanker, maar niet alle. Daarom blijft het belangrijk dat gevaccineerde meisjes later wél ook uitstrijkjes laten maken.

Behandeling

Als er in het bevolkingsonderzoek een afwijking is gezien, is er vaak nog geen sprake van kanker. Uw huisarts zal u wel doorverwijzen naar de gynaecoloog. Om een diagnose te kunnen stellen, kijkt de gynaecoloog goed naar de baarmoederhals. Vaak neemt de arts onder plaatselijke verdoving ook een stukje weefsel weg (biopt). Meestal kan de gynaecoloog het onderzoek én de behandeling al tijdens uw eerste bezoek afronden.

Is er wel kanker vastgesteld dan worden er vaak nog scans gemaakt van uw buik. De behandeling bestaat meestal uit een operatie, bestraling en chemotherapie. De behandeling vindt plaats in het UMCG.

Kinderwens

Baarmoederhalskanker komt vaak voor in de vruchtbare leeftijd. Dat kan invloed hebben op uw kinderwens. Als de kanker in een vroeg stadium wordt opgespoord, is het soms mogelijk uw vruchtbaarheid te sparen. Als u kanker hebt en een kinderwens, nu of in de toekomst, bespreek dit dan met uw behandelend arts vóór uw behandeling. 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Gynaecologie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen naar de polikliniek Gynaecologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 70.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

gynae57 - juni 2020

Meer onderzoek en behandeling

Meer informatie