BAEP

Onderzoek naar werking gehoorzenuw

 • Specialisme of afdeling Neurologie
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Met een BAEP is te zien hoe geluidssignaaltjes door de gehoorzenuw worden overgebracht naar de hersenen. Om te meten hoe de signaaltjes in de hersenen aankomen, krijgt u elektroden op uw hoofd, die verbonden zijn met meetapparatuur.

Wat is het?

Een BAEP is een onderzoek van de gehoorzenuw. Deze bevindt zich in het oor en zorgt ervoor dat geluidsprikkels terechtkomen in de hersenen. Als de gehoorzenuw niet goed werkt, kunnen we niet goed horen. Pas als de signaaltjes in de hersenen zijn aangekomen, weten we wat geluiden betekenen. 

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Klinische neurofysiologie en wordt uitgevoerd door een laborant.   

 

 

 

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een bed met een koptele­foon op. Door de koptelefoon hoort u eerst aan het ene, daarna aan het andere oor een mono­toon geluid. Dit geluid prikkelt de gehoorzenuw.

U krijgt elektroden op uw hoofd die verbonden zijn met meetapparatuur. De signaaltjes die de gehoorzenuw afgeeft aan de hersenen, worden door de meetapparatuur gere­gistreerd. Als de signaaltjes zwak zijn of vertraagd aankomen, is dit een teken dat de gehoorzenuw niet goed werkt.

Het onderzoek neemt ongeveer een half uur in beslag.

Vragen?

Als u vragen hebt over het onderzoek, kunt u bellen naar de afdeling Klinische neurofysiologie. Deze is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur op nummer (0592) 32 53 38.

Uw mening telt

Een compliment, tip of klacht

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen

 

neuro05 - april 2017