Behandeling allergisch astma met Dupilumab

 • Specialisme of afdeling Longgeneeskunde
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  7 weken

In het kort

Als u een ernstige vorm hebt van allergisch astma en luchtwegverwijdende medicijnen helpen onvoldoende, dan kan een behandeling met Dupilumab nodig zijn. U krijgt het medicijn toegediend met injecties. De behandeling bestaat uit fasen. In de eerste twee fasen komt u eens in de zoveel weken voor de injecties naar het ziekenhuis. Daarna kunt u uzelf de injecties thuis geven. 

Wat is het?

Bij allergisch astma krijgt u het benauwd doordat u allergisch reageert op bepaalde prikkels. Meestal lukt het om de benauwdheid met luchtwegverwijdende medicijnen tegen te gaan.

Als u erge last hebt van allergisch astma, helpen luchtwegverwijdende medicijnen niet altijd voldoende. In dat geval kan uw longarts het nodig vinden om u met Dupilumab  te behandelen. Dit medicijn zorgt ervoor dat u het minder benauwd hebt als u stoffen inademt waarvoor u allergisch bent.

Dupilumab wordt toegediend met injecties, meestal in uw bovenarm, soms in uw bovenbeen of buik.

Bij de start van de behandeling krijgt u twee injecties. Daarna krijgt u één injectie per keer. Dit gebeurt om de twee weken.

Proefperiode

Dupilumab is een erg duur medicijn. Daarom krijgt u eerst een proefbehandeling van vier maanden om na te gaan of het medicijn bij u helpt.

In de proefperiode kunt u op een vragenformulier bijhouden hoeveel last u hebt van benauwdheidsklachten. Ook wordt er een longfunctieonderzoek gedaan. 

Na de proefperiode overlegt de longarts met u of het zin heeft om met de behandeling door te gaan.

 

 

 

 

 

Behandeling fase 1: dagopname

Voor de eerste drie behandelingen met Dupilumab gaat u naar het Centrum voor Dagbehandeling.

Een verpleegkundige meet uw bloeddruk en polsslag. Als deze normaal zijn, krijgt u een injectie met Dupilumab (de eerste keer twee). Hierna worden uw bloeddruk en polsslag weer gecontroleerd. Als deze goed zijn, kunt u anderhalf uur daarna naar huis. De hele opname duurt drie uur.

Na de behandeling

 • Het is niet verstandig om alleen terug naar huis te rijden. Probeer te regelen dat iemand u ophaalt.
 • U kunt de rest van de dag geen zwaar lichamelijk werk doen.

Behandeling fase 2: polikliniek

Als de eerste drie behandelingen met Dupilumab goed zijn verlopen, krijgt u daarna drie behandelingen op de polikliniek Longgeneeskunde. Op de polikliniek hebt u een afspraak met een longverpleegkundige.

Zelf medicijn ophalen 

U haalt het medicijn voor de injecties (Dupilumab) zelf op bij de Wilhelmina Apotheek, in de hal van het ziekenhuis. Dit doet u een half uur voor uw afspraak bij de longverpleegkundige. Het medicijn moet eerst op kamertemperatuur komen en dit duurt een half uur.

U meldt zich daarna, met het medicijn, bij de polikliniek Longgeneeskunde.

De injecties

De longverpleegkundige meet uw bloeddruk en polsslag en geeft u de injectie.

Tijdens uw bezoeken aan de longverpleegkundige kan zij u leren hoe u uzelf injecties kunt geven.  

Na de behandeling

Nadat u de injectie hebt gekregen, kunt u meteen naar huis.

Behandeling fase 3: thuis

Als u drie keer een behandeling hebt gehad op de polikliniek Longgeneeskunde, kunt u ervoor kiezen om uzelf daarna de injecties thuis te geven. 

Wat moet u doen?

 • U haalt de injecties op bij de Wilhelmina Apotheek. Neem een koeltasje mee om de injecties in te doen.  
 • U krijgt steeds voor drie maanden injecties mee. Plus een herhaalrecept voor de drie maanden erna. 
 • Hoe u de injecties thuis het beste kunt bewaren, hoort u van de longverpleegkundige. 
 • Na drie maanden levert u het herhaalrecept in bij de Wilhelmina Apotheek voor een nieuwe voorraad injecties. Vergeet niet om uw koeltasje weer mee te nemen.

Controleafspraak

Eén keer per jaar hebt u een controleafspraak bij longverpleegkundige.

Wanneer contact opnemen?

Uitstel van behandeling

 • In een periode dat uw astmaklachten verergeren (een ‘longaanval’), kan het nodig zijn om de behandeling met Dupilumab uit te stellen. Op het moment dat u weer minder klachten hebt, kunt u wel (weer) injecties krijgen.
 • Als u griep hebt of koorts of andere verschijnselen van een infectie, wordt ten minste één week gewacht met het geven van injecties met Dupilumab.
 • Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, kan dit gevolgen hebben voor uw behandeling met Dupilumab.
 • Als u andere medicijnen gaat gebruiken, kan dit gevolgen hebben voor uw behandeling met Dupilumab.
 • Bij een eventuele vaccinatie kunt u ten minste één week van tevoren en één week daarna geen injecties krijgen met Dupilumab.

Neem in deze gevallen contact op met de polikliniek Longgeneeskunde of met de longverpleegkundige op de polikliniek.

Bijwerkingen

 • Door injecties met Dupilumab kan uw huid rond de injectieplaats pijnlijk aanvoelen, rood worden, opzwellen en gaan jeuken.
 • U kunt last krijgen van uw neus, ogen of longen.
 • U kunt hoofdpijn krijgen. 
 • Het is mogelijk dat u zich moe voelt of niet lekker.

Bij deze klachten is het verstandig om te bellen met de polikliniek Longgeneeskunde of met uw huisarts.

 • De polikliniek Longgeneeskunde is te bereiken op (0592) 32 52 35.
 • De longverpleegkundige is te bereiken op (0592) 32 51 52.

Vragen? Verhinderd?

Als u vragen hebt over de behandeling of u kunt niet komen op de dag van de injectie, wilt u dan contact opnemen met de polikliniek Longgeneeskunde of de longverpleegkundige op de polikliniek? De polikliniek Longgeneeskunde is telefonisch te bereiken op (0592) 32 52 35, de longverpleegkundige op (0592) 32 51 52.

 • U kunt uw vraag ook stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • Bovendien kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.

Plotseling verhinderd?

Als u op de dag van de injectie(s) plotseling verhinderd bent (bijvoorbeeld omdat u zich niet helemaal fit voelt), wilt u dan bij de eerste drie behandelingen vóór 9.00 uur contact opnemen met het Centrum voor Dagbehandeling? U kunt bellen naar telefoonnummer (0592) 32 50 40.

 

longg43 - februari 2021