Behandeling beknelde zenuw in bovenbeen

 • Specialisme of afdeling Pijnpoli
 • Openingstijden
  Maandag van 8.45 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Dinsdag en donderdag van 10.00 tot 12.30 uur.
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Hebt u tintelingen, branderige pijn of minder gevoel in het buitenste deel van uw bovenbeen? Dan komt dit doordat de gevoelszenuw in uw bovenbeen bekneld zit. De anesthesioloog kan de zenuw verdoven. Dit zorgt ervoor dat het vervelende gevoel in uw bovenbeen verdwijnt. Meestal heeft een behandeling langere tijd effect en is één behandeling voldoende. 

Voorbereiding

Stoppen met bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners? Dan moet u daar meestal een aantal dagen voor de behandeling mee stoppen. De anesthesioloog bespreekt dit met u. Als het nodig is om tijdelijk te stoppen, hoort u hoeveel dagen van tevoren u moet stoppen en wanneer u weer kunt beginnen.  

Hebt u nog vragen over het stoppen met bloedverdunners? Neem dan contact op met de pijnpoli.

Vervoer regelen voor de terugweg

Na de behandeling mag u niet zelf naar huis autorijden. Spreek daarom van tevoren af dat iemand u na de behandeling naar huis brengt. Eventueel kunt u (voor eigen rekening) een taxi regelen. Als u toch zelf rijdt en een ongeluk veroorzaakt, bent u niet verzekerd.

Medicijnoverzicht meenemen

Wilt u op de dag van de behandeling een overzicht meenemen van de medicijnen die u op dit moment gebruikt? U kunt zelf een lijstje maken, maar u kunt ook een overzicht opvragen bij uw apotheek.

Overgevoelig?

Misschien bent u overgevoelig voor bepaalde medicijnen of bijvoorbeeld voor jodium of pleisters. Als er sinds uw eerste bezoek aan de pijnpoli iets is veranderd, wilt u dat dan vóór de behandeling doorgeven aan de anesthesioloog? 

Eten en drinken

U kunt voor de behandeling gewoon eten en drinken.

Geen pijn meer? Koorts? Antibiotica?

Als u al een tijdje (bijna) geen pijn meer hebt, heeft de behandeling geen nut. Als u koorts hebt of antibiotica gebruikt, is het beter om de afspraak te verzetten. Wilt u in deze gevallen contact opnemen met de pijnpoli? 

De behandeling

U meldt zich bij de pijnpoli. De secretaresse van de pijnpoli brengt u naar de poliklinische behandelafdeling. 

Tijdens de behandeling ligt u op uw rug. Met een echo-apparaat gaat de anesthesioloog over uw lies om de zenuw op te zoeken die het vervelende gevoel in uw bovenbeen veroorzaakt. 

Vervolgens wordt met een injectienaald verdovingsvloeistof in de zenuw gespoten. Meestal doet dit niet echt pijn.

Na afloop kunt u meteen naar huis. 

Na de behandeling

Krachtverlies bovenbeen

De verdovingsvloeistof zakt soms uit naar de grote dijbeenzenuw. U hebt dan een tijdje geen kracht in uw bovenbeen. Daarom mag u niet zelf naar huis autorijden. Na ongeveer 24 uur is de kracht in uw been weer terug.

Pijn

Na de behandeling kunt u een tijdje last hebben van pijn in uw lies of bovenbeen. U kunt thuis paracetamol nemen.

Contact opnemen bij complicaties

Neem zo snel mogelijk contact op met het ziekenhuis bij:

 • een nabloeding (uw huid is gezwollen en voelt warm aan)
 • een mogelijke infectie (uw huid is rood en gezwollen, u hebt pijn en koorts)

De pijnpoli is bereikbaar op telefoonnummer (0592) 32 53 09: 

 • maandag van 8.45 uur tot 12.30 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur
 • dinsdag en donderdag van 10.00 uur tot 12.30 uur

Buiten de openingstijden van de pijnpoli kunt u bellen naar het algemene nummer van het ziekenhuis (0592) 32 55 55. De receptiemedewerker brengt u dan in contact met een anesthesioloog. 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de pijnpoli. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een app’je sturen als een medewerker van de pijnpoli in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen naar de pijnpoli: maandag van 8.45 uur tot 12.30 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur, dinsdag en donderdag van 10.00 uur tot 12.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

anest16 - november 2019