Behandeling van COPD met ernstige ziektelast

 • Specialisme of afdeling Longgeneeskunde
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  11 weken

In het kort

Welke behandeling u krijgt bij COPD, hangt af van uw klachten. Bij een 'ernstige ziektelast', zoals bij longemfyseem, is uw benauwdheid zo erg, dat u in het dagelijks leven niet meer normaal kunt functioneren. Ieder halfjaar hebt u een controleafspraak bij een longarts en een longverpleegkundige. U hebt intensieve medische begeleiding nodig en blijft daarom onder controle op de polikliniek Longgeneeskunde.    

De behandeling

Tijdens het halfjaarlijkse controlebezoek bespreken de longarts en de longverpleegkundige met u wat het resultaat is van de behandeling tot dan toe en maken zij afspraken met u voor verdere behandeling. Om een zo goed mogelijk beeld te hebben van hoe het met u gaat en of er verschil is met een halfjaar daarvoor, vult u van tevoren twee vragenlijsten in en wordt er een longfunctieonderzoek gedaan.  

 • De vragenlijsten krijgt u als u zich meldt bij de assistente op de polikliniek Longgeneeskunde. Ook worden de vragenlijsten vijf dagen voor uw afspraak klaargezet in MijnWZA.   
 • Om uw longinhoud te meten, wordt een spirometrie (flow-volumetest) gedaan. 

Begeleiding

De longverpleegkundige helpt u om zo goed mogelijk met uw ziekte om te gaan. Zo krijgt u uitgebreid voorlichting over wat COPD precies is en welke medicijnen u kunt gebruiken. Meestal zijn het medicijnen om te inhaleren. Het is belangrijk dat u dit op de juiste manier doet, want dan hebben de medicijnen het meeste effect. De longverpleegkundige legt u uit waar u op moet letten bij het inhaleren en oefent met u.  

Ook geeft de longverpleegkundige adviezen voor een gezonde leefstijl. Als u rookt, bespreekt zij met u hoe u van het roken af kunt komen. Vindt u het moeilijk om voldoende beweging te krijgen, dan overlegt zij met u welke mogelijkheden er zijn om hier wat aan te doen. Misschien is een longrevalidatieprogramma iets voor u, de longverpleegkundige kan u er alles over vertellen.   

Longarts

Vanwege de ernst van uw klachten blijft u onder behandeling op de polikliniek Longgeneeskunde. U gaat dus niet terug voor behandeling naar uw huisarts.

 

 

Vragen?

Wanneer contact opnemen?

COPD kan een grillig verloop hebben. Uw klachten kunnen plotseling erger worden, maar daarna kan het ook weer beter met u gaan. Als u opeens meer last hebt van benauwdheid, laat dit dan weten aan uw arts!

 • Zolang u onder behandeling bent van de longarts, kunt u contact opnemen met de polikliniek Longgeneeskunde. 
 • Bent u terugverwezen naar uw huisarts, neem dan contact op met uw huisarts.

Vragen?

Als u een vraag hebt en u bent nog onder controle van de longarts, dan kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Longgeneeskunde. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 35, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

longg08 - juni 2020