Behandeling van COPD met matige ziektelast
- Specialisme of afdeling Longgeneeskunde
-
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur -
Wachttijd
6 weken
In het kort
Welke behandeling u krijgt bij COPD, hangt af van de ernst van uw klachten. Bij een 'matige ziektelast' hebt u in het dagelijks leven wel hinder van uw benauwdheid, maar met de juiste behandeling kunt u toch uw gewone dingen doen. Ieder halfjaar hebt u een controleafspraak bij een longarts en een longverpleegkundige. Als het gelukt is om uw longklachten onder controle te krijgen en uw toestand is stabiel, gaat u voor verdere behandeling terug naar uw huisarts.
De behandeling
Tijdens het halfjaarlijkse controlebezoek bespreken de longarts en de longverpleegkundige met u wat het resultaat is van de behandeling tot dan toe en maken zij afspraken met u voor verdere behandeling. Om een zo goed mogelijk beeld te hebben van hoe het met u gaat en of er verschil is met een halfjaar daarvoor, vult u van tevoren twee vragenlijsten in en wordt er een longfunctieonderzoek gedaan.
- De vragenlijsten krijgt u als u zich meldt bij de assistente op de polikliniek Longgeneeskunde. Ook worden de vragenlijsten vijf dagen voor uw afspraak klaargezet in MijnWZA.
- Om uw longinhoud te meten, wordt een spirometrie (flow-volumetest) gedaan.
Begeleiding
De longverpleegkundige helpt u om zo goed mogelijk met uw ziekte om te gaan. Zo krijgt u uitgebreid voorlichting over wat COPD precies is en welke medicijnen u kunt gebruiken. Meestal zijn het medicijnen om te inhaleren. Het is belangrijk dat u dit op de juiste manier doet, want dan hebben de medicijnen het meeste effect. De longverpleegkundige legt u uit waar u op moet letten bij het inhaleren en oefent met u.
Ook geeft de longverpleegkundige adviezen voor een gezonde leefstijl. Als u rookt, bespreekt zij met u hoe u van het roken af kunt komen. Vindt u het moeilijk om voldoende beweging te krijgen, dan overlegt zij met u welke mogelijkheden er zijn om hier wat aan te doen. Misschien is een longrevalidatieprogramma iets voor u, de longverpleegkundige kan u er alles over vertellen.
De huisarts
Als de behandeling effect heeft en uw benauwdheidsklachten zijn onder controle, gaat u weer terug naar uw huisarts. Zolang de toestand rond uw COPD stabiel is, blijft u voor verdere behandeling bij uw huisarts.
Vragen?
Wanneer contact opnemen?
COPD kan een grillig verloop hebben. Uw klachten kunnen plotseling erger worden, maar daarna kan het ook weer beter met u gaan. Als u opeens meer last hebt van benauwdheid, laat dit dan weten aan uw arts!
- Zolang u onder behandeling bent van de longarts, kunt u contact opnemen met de polikliniek Longgeneeskunde.
- Bent u terugverwezen naar uw huisarts, neem dan contact op met uw huisarts.
Vragen?
Als u een vraag hebt en u bent nog onder controle van de longarts, dan kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Longgeneeskunde. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.
- U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
- U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
- U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 35, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.
Is het dringend?
Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!
longg06 - juni 2020