Psoriasis

De behandeling

 • Specialisme of afdeling Dermatologie
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 325 215

In het kort

Psoriasis is een huidaandoening met meestal rode, schilferende plekken. Deze komen over het hele lichaam voor.
Psoriasis is goed te behandelen, maar na verloop van tijd komen de klachten bijna altijd weer terug. Vaak wisselen betere en slechtere periodes elkaar af. 

Er zijn verschillende soorten crème, zalf, gel of lotion verkrijgbaar om psoriasisplekken mee te behandelen. Ook kan lichttherapie helpen. Bij ernstige psoriasis kan de dermatoloog tabletten, capsules of injecties adviseren. Het is belangrijk dat u uw huid zelf soepel houdt door deze regelmatig in te smeren met een verzorgende crème of zalf.

Wat is psoriasis?

Bij psoriasis vindt een versnelde celdeling plaats in de opperhuid. Dit is het buitenste laagje van de huid. En er zijn ontstekingen in de lederhuid, dit is de huid onder de opperhuid.
Bij het ontstaan speelt erfelijke aanleg een rol. Maar de klachten kunnen verergeren door stress, ontstekingen, griep of het gebruik van bepaalde medicijnen zoals bètablokkers, ACE-remmers, lithium en anti-malariamiddelen en Prednison.  

Hoe ziet psoriasis eruit?

 • Bij psoriasis zijn over het algemeen rode, schil­ferende plekken te zien met scherpe omtrekken. De plekken zijn wisselend in grootte en kunnen allerlei vormen aannemen. Ze komen overal op het lichaam voor, maar vooral op ellebogen, knieën, de behaarde hoofdhuid en de onderrug. 
 • Op handpalmen en voetzolen kunt u pijnlijke kloven hebben. Deze vorm van psoriasis heet 'plaque psoriasis'.
 • Psoriasis komt ook voor in lichaamsplooien, zoals de oksels en de liezen, de bilspleet, de navel en onder de borsten. Meestal gaat het dan alleen om rode plekken, zonder schilfering.
 • Soms ontstaan er in korte tijd allerlei kleine psoriasisplekken, meestal na een keelinfectie. Ook bestaat er een vorm van psoriasis met etterpuistjes. In ernstige gevallen zit (bijna) de hele huid onder psoriasisplekken.
 • Psoriasis gaat vaak samen met afwijkingen aan de nagels, zoals putjes, geelbruine vlekken of loslatende uiteinden. Ook hebben mensen vaak ontstoken gewrichten. Vooral aan de handen en de voeten, maar ook aan de knieën en de ellebogen.

Behandeling met crème, zalf, gel of lotion

Naast de behandeling van de dermatoloog, is het belangrijk dat u uw huid zelf soepel houdt door deze regelmatig in te smeren met een verzorgende crème of zalf. U zult dan minder last hebben van psoriasis.

Vitamine D3-afgeleiden

Calcipotriol en calcitriol zijn medicijnen afgeleid van vitamine D3. De plekken moet u hiermee eenmaal of tweemaal per dag behandelen. Meestal duurt het een paar weken voordat er verbetering is te zien. Door het gebruik van deze middelen kan uw huid geïrriteerd raken.

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn afgeleid van bijnierschorshormonen, stoffen die ieder mens zelf aanmaakt. Er zijn verschillende soorten corticosteroïden. Vooral de sterkere corticosteroïden hebben effect en werken snel. De eerste weken van de behandeling brengt u het medicijn eenmaal of tweemaal per dag aan. Daarna is het voldoende als u het medicijn afwisselend drie of vier dagen achterelkaar eenmaal per dag gebruikt, gevolgd door drie of vier dagen waarop u de huid insmeert met een verzorgende crème of met calcipotriol of calcitriol.

Salicylzuur

Salicylzuur is een medicijn dat de schilfers losmaakt die ontstaan bij psoriasis. Daardoor kunnen andere medicijnen dieper in de pso­riasisplekken binnendringen en dus beter hun werk doen. Salicylzuur wordt daarom vaak gebruikt in combinatie met andere medicijnen, vooral corticosteroïden.

Behandeling met licht

Naast medicijnen kan lichttherapie helpen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van ultraviolette straling. Er zijn twee soorten lichttherapie: met UVB en met PUVA. De dermatoloog overlegt met u of u in aanmerking komt voor lichttherapie en welke behandeling dan het meest geschikt is.

Een behandeling duurt in ieder geval zes tot tien weken. Er zijn twee of drie lichtsessies per week.

Op de polikliniek Dermatologie zijn speciale lichtcabines.

Behandeling met tabletten, capsules en injecties

Methotrexaat

Methotrexaat is een medicijn dat een remmende invloed heeft op de celdeling in de opperhuid. De dermatoloog schrijft het vaak voor als er sprake is van ernstige plaque psoriasis of ontstoken gewrichten. Bij het gebruik van methotrexaat kunt u last krijgen van misselijkheid.

Ciclosporine

Ciclosporine is een medicijn dat ontstekingen remt. Het effect op psoriasis is afhankelijk van de dosering: een hogere dosis geeft een beter en sneller resultaat, maar kan ook meer bijwerkingen hebben, zoals een hoge bloeddruk en beschadiging van de nieren.

Acitretine

Acitretine is een medicijn afgeleid van vitamine A. Het wordt vooral gebruikt in combinatie met andere behandelingen, zoals UVB-lichttherapie. Veel voorkomende bijwerkingen van acitretine zijn een droge huid, droge slijmvliezen (neus en ogen), jeuk, neusbloedingen en haaruitval. Ook kan acitretine beschadiging van de lever tot gevolg hebben en een hoger vetgehalte van het bloed.
Acitretine kunt u niet gebruiken als u zwanger bent.

Fumaraten

Om ontstekingen en de deling van huidcellen tegen te gaan, kan de dermatoloog fumaraten voorschrijven. Deze medicijnen zijn afgeleid van fumaarzuur, een stof die normaal in het lichaam aanwezig is. Tijdens de behandeling wordt de dosis geleidelijk opgevoerd. Bekende bijwerkingen zijn opvliegers, maagpijn, buikpijn en diarree.

Biologicals

Biologicals zijn medicijnen die (gedeeltelijk) uit eiwitten bestaan en ontstekingsremmend werken. De medicijnen worden in de huid gespoten. Er is nog onvoldoende ervaring met biologicals om te weten wat de bijwerkingen zijn op de lange termijn. Alleen patiënten bij wie andere medicijnen niet goed helpen, komen in aanmerking voor een behandeling met biologicals. Het zijn dure medicijnen die niet altijd worden vergoed.

Een gesprek?

Psoriasis kan een negatieve invloed hebben op uw zelfvertrouwen en daardoor op uw sociale leven. Veel mensen met psoriasis schamen zich. Ze  houden hun huid zoveel mogelijk bedekt, ook bij warm weer. Of ze vinden het moeilijk om een intieme relatie te hebben.

Als u deze problemen herkent, is het misschien prettig om eens te praten met anderen die psoriasis hebben, bijvoorbeeld via een patiëntenvereniging. Ook kunt u voor een gesprek altijd terecht bij een medisch maatschappelijk werker of psycholoog van het ziekenhuis. Als u dat wilt, laat het dan weten aan uw dermatoloog. Dan kan deze een afspraak voor u regelen. 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Dermatologie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen naar de polikliniek Dermatologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 15.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen.

 

Derma03 - februari 2020