Behandeling van trombosebeen of longembolie
Bloedstolsel
- Specialisme of afdeling Spoedeisende Hulp
-
Openingstijden
Spoedeisende hulp 24 uur per dag, Huisartsenspoedpost na 17.00 uur, in de nacht en in het weekend - Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 78
In het kort
Hebt u een bloedstolsel in uw been (trombosebeen) of in uw longen (longembolie), dan komt u op de Spoedeisende Hulp. Er wordt gestart met bloedverdunnende medicijnen.
Bij een longembolie is een ziekenhuisopname nodig van ongeveer vier dagen om u de juiste injecties te kunnen geven. Als u alleen een trombosebeen hebt, wordt u niet opgenomen. U krijgt wel een steunkous. Na een aantal weken hebt u een controleafspraak bij uw arts.
Bloedverdunnende medicijnen
Bij een trombosebeen of longembolie zijn twee verschillende medicijnbehandelingen mogelijk:
- NOAC’s, dit zijn bloedverdunnende medicijnen in tabletvorm.
- Injecties met bloedverdunnende medicijnen in combinatie met VKA’s, VKA's zijn bloedverdunnende medicijnen in tabletvorm.
Behandeling met NOAC’s
- U slikt drie weken 2x per dag 1 tablet.
- Vanaf de derde week neemt u 1x per dag 1 tablet. Na vier tot zes weken hebt u een afspraak bij de internist, of u hebt na ongeveer acht weken een afspraak bij de longarts. U hoort dan hoe lang u de tabletten moet blijven gebruiken.
Behandeling met injecties gecombineerd met VKA’s
- Minstens vijf dagen hebt u 1x per dag een injectie nodig. Hoe lang u door moet gaan met de injecties, bepaalt de Trombosedienst.
Bij een longembolie krijgt u over het algemeen alle injecties tijdens uw opname in het ziekenhuis.
Als u alleen een trombosebeen hebt, krijgt u de eerste injectie in het ziekenhuis en de andere injecties thuis. U kunt de injecties zelf toedienen. Vindt u dat moeilijk, dan kan een wijkverpleegkundige bij u langskomen om de injecties te geven.
- Tegelijk met de injecties begint u met bloedverdunnende tabletten. Om te weten hoeveel bloedverdunnende tabletten u nodig hebt, zal een medewerker van de Trombosedienst uw bloed controleren.
Steunkous bij een trombosebeen
Voorlopige steunkous
Als u een trombosebeen hebt, krijgt u van de Wilhelmina Apotheek een voorlopige steunkous (een TED-kous). Deze kous houdt u dag en nacht aan in afwachting van een definitieve steunkous.
Definitieve steunkous
Na ongeveer één week hebt u een afspraak op de polikliniek Dermatologie om de definitieve steunkous aan te laten meten. Deze kous moet u minstens één jaar overdag dragen. De steunkous wordt speciaal voor u besteld. Zolang u de steunkous nog niet hebt, draagt u een zwachtel om uw been.
Wilt u zelf een afspraak maken om de steunkous aan te meten? U kunt de polikliniek Dermatologie bellen van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur, telefoon (0592) 32 52 15.
Adviezen
- Als u weer thuis bent, kunt u uw gewone bezigheden geleidelijk aan weer doen. Doe de eerste dagen geen dingen waarbij u zich lichamelijk erg moet inspannen.
- Als uw been pijn doet of opzwelt, is het belangrijk dat u rust neemt en uw been hoog houdt. Als uw klachten aanhouden of erger worden, vraag dan advies aan uw huisarts.
- Krijgt u last van kortademigheid? Neem dan direct contact op met uw huisarts.
Afspraak met internist of longarts
Trombosebeen (zonder longembolie)
Twee tot vier weken nadat er trombose is vastgesteld, gaat u voor controle naar de internist. De internist bespreekt met u hoe lang u bloedverdunnende medicijnen moet gebruiken en of er verder onderzoek nodig is. In ieder geval moet u gedurende drie maanden tabletten gebruiken.
Wilt u zelf een afspraak maken met de internist? U kunt de polikliniek Interne geneeskunde bellen van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur, telefoon (0592) 32 51 55.
Longembolie (met een trombosebeen)
Ongeveer acht weken na uw opname op de verpleegafdeling Longgeneeskunde hebt u een controleafspraak bij de longarts. De longarts bespreekt met u hoe lang u bloedverdunnende medicijnen moet gebruiken en of er verder onderzoek nodig is. In ieder geval moet u gedurende zes maanden tabletten gebruiken.
Wilt u zelf een afspraak maken met de longarts? U kunt de polikliniek Longgeneeskunde bellen van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur, telefoon (0592) 32 52 35.
Controle Trombosedienst
Als u VKA’s gebruikt, is het nodig dat uw bloed regelmatig wordt gecontroleerd door de Trombosedienst.
In de eerste week komt een medewerker van de Trombosedienst bij u thuis. Voor de controles daarna wordt met u overlegd wat voor u handig is. U kunt naar een prikpost gaan bij u in de buurt of naar het ziekenhuis. Als u moeite hebt met lopen, kan een medewerker van de Trombosedienst bij u thuis komen.
Vragen?
Als u weer thuis bent en vragen hebt, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.
spoed02 - november 2020