Behandeling van trombosebeen of longembolie

 • Specialisme of afdeling Spoedeisende Hulp
 • Openingstijden
  Spoedeisende hulp 24 uur per dag, Huisartsenspoedpost na 17.00 uur, in de nacht en in het weekend
 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 78
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Hebt u een bloedstolsel in uw been (trombosebeen) of in uw longen (longembolie), dan komt u op de Spoedeisende Hulp. Er wordt gestart met bloedverdunnende medicijnen en bij een trombosebeen krijgt u ook een steunkous. Bij een longembolie is een ziekenhuisopname nodig van ongeveer vier dagen om u de juiste injecties te kunnen geven. Als u alleen een trombosebeen hebt, hoeft dat niet. Na een aantal weken hebt u een controleafspraak bij uw arts. 

Bloedverdunnende medicijnen

Bij een trombosebeen of longembolie zijn twee verschillende medicijnbehandelingen mogelijk:

 • NOAC’s (bloedverdunnende medicijnen in tabletvorm) óf
 • injecties met bloedverdunnende medicijnen in combinatie met VKA’s (bloedverdunnende medicijnen in tabletvorm)

Behandeling met NOAC’s

U slikt gedurende 3 weken 2x per dag 1 tablet. Vanaf de derde week gaat u door met 1x per dag 1 tablet. Tijdens uw afspraak bij de internist of longarts (na resp. ongeveer zes of acht weken) hoort u hoe lang u dit moet blijven doen.

Behandeling met injecties gecombineerd met VKA’s

 • Gedurende minstens 5 dagen hebt u 1x per dag een injectie nodig. Hoe lang u door moet gaan met de injecties, wordt bepaald door de Trombosedienst. Bij een longembolie krijgt u over het algemeen alle injecties tijdens uw opname in het ziekenhuis. Als u alleen een trombosebeen hebt, krijgt u de eerste injectie in het ziekenhuis en de andere injec¬ties thuis. U kunt de injecties zelf toedienen. Vindt u dat moeilijk, dan kan een wijkverpleegkundige bij u langskomen om de injecties te geven.
 • Tegelijk met de injecties begint u met bloedverdunnende tabletten. Om vast te stellen hoeveel bloedverdunnende tabletten u nodig hebt, zal een mede-werker van de Trombosedienst uw bloed controleren.

Steunkous bij een trombosebeen

Voorlopige steunkous

Als is vastgesteld dat u een trombosebeen hebt, krijgt u van de Wilhelmina Apotheek een voor­lopige steunkous (een TED-kous). Het is de bedoeling dat u deze kous dag en nacht aan houdt in afwachting van een definitieve steunkous.

Definitieve steunkous

Na ongeveer één week wordt u verwacht op de polikliniek Dermatologie om de definitieve steunkous aan te laten meten. Deze kous moet u min­stens één jaar overdag dragen.

De steunkous wordt speciaal voor u besteld. Zolang u de steunkous nog niet hebt, draagt u ter overbrugging een zwachtel om uw been.

U wordt verzocht zelf een afspraak te maken bij de dermatoloog. De polikliniek Derma­tologie is op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur telefonisch bereikbaar op nummer (0592) 32 52 15.

Adviezen

 • Weer thuis kunt u uw gewone bezigheden gelei­delijk hervatten. Doe de eerste dagen geen dingen waarbij u zich lichamelijk erg moet inspannen.
 • Als uw been pijn doet of opzwelt, is het belangrijk dat u rust neemt en uw been hoog houdt. Als uw klachten aanhouden of erger worden, vraag dan advies aan uw huisarts.
 • Krijgt u last van kortademigheid? Neem dan direct con­tact op met uw huisarts.

Afspraak met internist of longarts

Trombosebeen (zonder longembolie)

Twee tot vier weken nadat er trombose is vastgesteld, gaat u voor controle naar de internist. De internist bespreekt met u hoe lang u bloedverdunnende medicijnen moet gebruiken en of er verder onderzoek nodig is. In ieder geval moet u gedurende drie maanden tabletten gebruiken.

Wilt u zelf een afspraak maken? De polikliniek Interne geneeskunde is op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur telefonisch bereikbaar op nummer (0592) 32 51 55.

Longembolie (met een trombosebeen)

Ongeveer acht weken na uw opname op de verpleegafdeling Longgeneeskunde hebt u een controleafspraak bij de longarts. De longarts bespreekt met u hoe lang u bloedverdunnende medicijnen moet gebruiken en of er verder onderzoek nodig is. In ieder geval moet u gedurende zes maanden tabletten gebruiken. 

De polikliniek Longgeneeskunde is op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur telefonisch bereikbaar op nummer (0592) 32 52 35.

Controle Trombosedienst

Als u VKA’s gebruikt, is het nodig dat uw bloed regelmatig wordt gecontroleerd door de Trombosedienst.

In de eerste week komt een medewerker van de Trombosedienst u thuis bezoeken. Voor de controles daarna wordt met u overlegd wat voor u het handigste is. U kunt naar een ’prikpost’ gaan bij u in de buurt of naar het zieken­huis. Als u moeilijk ter been bent, kan een medewerker van de Trombosedienst bij u thuis komen. 

Vragen?

Als u weer thuis bent en vragen hebt, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

 

spoed02 - september 2019