Behandeling van trombosebeen of longembolie

Bloedstolsel

 • Specialisme of afdeling Spoedeisende Hulp
 • Openingstijden

  Spoedeisende hulp 24 uur per dag, Huisartsenspoedpost na 17.00 uur, in de nacht en in het weekend

 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 78

In het kort

Hebt u een bloedstolsel in uw been (trombosebeen) of in uw longen (longembolie), dan komt u op de Spoedeisende Hulp. Er wordt gestart met bloedverdunnende medicijnen. 

Bij een longembolie is een ziekenhuisopname nodig van ongeveer vier dagen om u de juiste injecties te kunnen geven. Als u alleen een trombosebeen hebt, wordt u niet opgenomen. U krijgt wel een steunkous. Na een aantal weken hebt u een controleafspraak bij uw arts. 

Bloedverdunnende medicijnen

Bij een trombosebeen of longembolie zijn twee verschillende medicijnbehandelingen mogelijk:

 • NOAC’s, dit zijn bloedverdunnende medicijnen in tabletvorm.
 • Injecties met bloedverdunnende medicijnen in combinatie met VKA’s, VKA's zijn bloedverdunnende medicijnen in tabletvorm.

Behandeling met NOAC’s

 • U slikt drie weken 2x per dag 1 tablet.
 • Vanaf de derde week neemt u 1x per dag 1 tablet. Na vier tot zes weken hebt u een afspraak bij de internist, of u hebt na ongeveer acht weken een afspraak bij de longarts. U hoort dan hoe lang u de tabletten moet blijven gebruiken.

Behandeling met injecties gecombineerd met VKA’s

 • Minstens vijf dagen hebt u 1x per dag een injectie nodig. Hoe lang u door moet gaan met de injecties, bepaalt de Trombosedienst.

Bij een longembolie krijgt u over het algemeen alle injecties tijdens uw opname in het ziekenhuis. 

Als u alleen een trombosebeen hebt, krijgt u de eerste injectie in het ziekenhuis en de andere injecties thuis. U kunt de injecties zelf toedienen. Vindt u dat moeilijk, dan kan een wijkverpleegkundige bij u langskomen om de injecties te geven.

 • Tegelijk met de injecties begint u met bloedverdunnende tabletten. Om te weten hoeveel bloedverdunnende tabletten u nodig hebt, zal een medewerker van de Trombosedienst uw bloed controleren.

Steunkous bij een trombosebeen

Voorlopige steunkous

Als u een trombosebeen hebt, krijgt u van de Wilhelmina Apotheek een voor­lopige steunkous (een TED-kous). Deze kous houdt u dag en nacht aan in afwachting van een definitieve steunkous.

Definitieve steunkous

Na ongeveer één week hebt u een afspraak op de polikliniek Dermatologie om de definitieve steunkous aan te laten meten. Deze kous moet u min­stens één jaar overdag dragen. De steunkous wordt speciaal voor u besteld. Zolang u de steunkous nog niet hebt, draagt u een zwachtel om uw been.

Wilt u zelf een afspraak maken om de steunkous aan te meten? U kunt de polikliniek Derma­tologie bellen van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur, telefoon (0592) 32 52 15.

Adviezen

 • Als u weer thuis bent, kunt u uw gewone bezigheden gelei­delijk aan weer doen. Doe de eerste dagen geen dingen waarbij u zich lichamelijk erg moet inspannen.
 • Als uw been pijn doet of opzwelt, is het belangrijk dat u rust neemt en uw been hoog houdt. Als uw klachten aanhouden of erger worden, vraag dan advies aan uw huisarts.
 • Krijgt u last van kortademigheid? Neem dan direct con­tact op met uw huisarts.

Afspraak met internist of longarts

Trombosebeen (zonder longembolie)

Twee tot vier weken nadat er trombose is vastgesteld, gaat u voor controle naar de internist. De internist bespreekt met u hoe lang u bloedverdunnende medicijnen moet gebruiken en of er verder onderzoek nodig is. In ieder geval moet u gedurende drie maanden tabletten gebruiken.

Wilt u zelf een afspraak maken met de internist? U kunt de polikliniek Interne geneeskunde bellen van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur, telefoon (0592) 32 51 55.

Longembolie (met een trombosebeen)

Ongeveer acht weken na uw opname op de verpleegafdeling Longgeneeskunde hebt u een controleafspraak bij de longarts. De longarts bespreekt met u hoe lang u bloedverdunnende medicijnen moet gebruiken en of er verder onderzoek nodig is. In ieder geval moet u gedurende zes maanden tabletten gebruiken. 

Wilt u zelf een afspraak maken met de longarts? U kunt de polikliniek Longgeneeskunde bellen van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur, telefoon (0592) 32 52 35.

Controle Trombosedienst

Als u VKA’s gebruikt, is het nodig dat uw bloed regelmatig wordt gecontroleerd door de Trombosedienst.

In de eerste week komt een medewerker van de Trombosedienst bij u thuis. Voor de controles daarna wordt met u overlegd wat voor u handig is. U kunt naar een prikpost gaan bij u in de buurt of naar het zieken­huis. Als u moeite hebt met lopen, kan een medewerker van de Trombosedienst bij u thuis komen.

Vragen?

Als u weer thuis bent en vragen hebt, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

 

spoed02 - november 2020