Diabetes en voetklachten

 • Specialisme of afdeling Diabetische voetenpoli
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Afspraak maken? Vragen? 0592) 32 52 10
 • Wachttijd
  1 week

In het kort

Hebt u diabetes (suikerziekte) en zijn uw bloedsuikerwaarden te hoog, dan loopt u het risico wondjes aan uw voeten te krijgen die niet goed genezen. Dit wordt een 'diabetische voet' genoemd. Op de Diabetische voetenpoli worden uw voeten door een gespecialiseerd team onderzocht en behandeld. Ook hoort u wat u zelf kunt doen om de kans op voetproblemen te verkleinen.

Wat is het?

Hoge bloedsuikerwaarden kunnen uw zenuwstelsel beschadigen. Hierdoor kan de stand van uw voet veran­deren en kunt u drukplekken, eelt­plekken of blaren aan uw voeten krijgen. Op den duur kunnen er wondjes ontstaan. Door een beschadiging van het zenuwstelsel hebt u bovendien minder gevoel in uw voeten, waardoor u ook eerder wondjes krijgt. U loopt dan bijvoorbeeld langer door met een steentje in uw schoen hebt of u blijft met uw voet te dicht bij een warme kachel zitten. Bij voetklachten vanwege diabetes spreken we van een 'diabetische voet'. 

Als u eenmaal een wondje hebt, geneest dit over het alge­meen minder goed dan bij iemand die geen diabetes heeft. Op de Diabetische voetenpoli wordt bekeken wat de beste manier is om wondjes aan uw voet te behandelen.   

 

Onderzoek

Diabetische voetenpoli

Op de Diabetische voetenpoli kunt u in één ochtend uw voeten helemaal laten onderzoeken. U krijgt dan een bloedonderzoek, een vaatonderzoek en er wordt een röntgenfoto gemaakt. Verder hebt u een intakegesprek met een wondverpleegkundige en een gesprek met een diabetesverpleegkundige.

Na afloop krijgt u een lunch aangeboden. 

Na het onderzoek

De uitkomsten van de verschillende onderzoeken worden tussen de middag besproken in een zogenoemd multidisciplinair overleg (MDO). In dit overleg zitten een vaatchirurg, revalidatiearts, wondverpleegkundige, diabetesverpleegkundige, orthopedisch schoenmaker en een gipsverbandmeester. 

Na afloop van dit overleg hebt u een gesprek met de vaat­chirurg, de revalidatiearts en de wond­verpleegkundige. Samen met u stellen zij een behandelplan op. Zo kan het nodig zijn dat u nog een aantal keren terugkomt bij de wondverpleegkundige, of dat u orthopedische schoenen krijgt. Als u last hebt van een ernstige vaatvernauwing, is er vaak vervolgonderzoek nodig. 

Thuiszorg

Als u uw voet(en) niet zelf kunt verzorgen, kan de wond­verpleegkundige thuiszorg voor u regelen. De thuiszorgorganisatie krijgt van de wondverpleeg­kundige alle benodigde informatie over de behandelafspraken die met u zijn gemaakt.

Waar u thuis op moet letten

U kunt zelf een aantal dingen doen om minder snel voetproblemen te krijgen:

 • Controleer iedere dag uw voeten. Als u een wondje hebt (ook als het geen pijn doet), neem dan contact op met uw huisarts of diabetesverpleeg­kundige. 
 • Was uw voeten elke dag met lauw water en zeep (niet langer dan vijf minuten). 
 • Knip uw nagels recht af en niet te kort. U kunt ze ook vijlen. 
 • Als uw voeten erg droog zijn, smeer ze dan in met een vochtinbrengende crème. 
 • Doe elke dag schone sokken aan. U kunt het beste sokken dragen van natuurlijk materiaal, zoals katoen of wol. 
 • Het is belangrijk dat uw schoenen goed passen en gemaakt zijn van soepel materiaal. Draag liever geen schoenen met hoge hakken. Als u nieuwe schoenen wilt kopen, kunt u dat het beste aan het einde van de dag doen, wanneer uw voeten wat opgezet zijn. Nieuwe schoenen moet u in het begin niet te lang achterelkaar dragen, hoogstens een paar uur. 
 • Controleer of er geen harde of scherpe stukjes in uw schoenen zitten voordat u deze aantrekt. 
 • Loop nooit op blote voeten, ook thuis niet.
 • Als u eelt, likdoorns of blaren hebt, laat deze dan behandelen door een pedicure met een 'diabetesaantekening' en ga er niet zelf mee aan de slag.

Vragen?

Als u vragen hebt, bel dan met de wondverpleeg­kundigen. U kunt hen bereiken via telefoonnummer (0592) 32 51 16 op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Uw mening telt

Een compliment, tip of klacht

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen

 

 chiru26 - februari 2015