Besnijdenis (circumcisie) bij volwassenen
Verwijderen van een te nauwe voorhuid
- Specialisme of afdeling Urologie
-
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
- Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 65
In het kort
Bij een besnijdenis (circumcisie) wordt de voorhuid van de penis verwijderd. Meestal gebeurt dit als de voorhuid te nauw is. Daardoor kunt u moeite hebben met plassen of pijn hebben tijdens een erectie of geslachtsgemeenschap. Ook kan door een te nauwe voorhuid een ontsteking optreden van de voorhuid of de eikel. Een besnijdenis kan poliklinisch worden gedaan of in dagopname. Na de ingreep kunt u niet zelf naar huis autorijden of fietsen.
Voorbereiding thuis
Stoppen met bloedverdunners
Als u bloedverdunners gebruikt, moet u daar meestal een aantal dagen van tevoren mee stoppen.
- Sintrom (acenocoumarol): 3 dagen van tevoren.
- Marcoumar (fenprocoumon): 5 dagen van tevoren.
- Plavix (clopidogrel): 5 dagen van tevoren.
- DOAC (xarelto of pradaxa): overleg met uw arts, het is afhankelijk van uw nierfunctie en de ingreep.
Ascal en Persantin kunt u gewoon doorgebruiken.
Als u twijfelt of het in uw situatie verstandig is om tijdelijk met bloedverdunners te stoppen, neem dan contact op met een medewerker van de polikliniek Urologie.
Bloed laten prikken
Als u Sintrom of Marcoumar gebruikt, moet u een uur voordat u de ingreep hebt, bloed laten prikken in het laboratorium in het ziekenhuis. Vergeet niet het labformulier mee te nemen!
Kunt u niet komen?
Als u op de afgesproken tijd niet kunt, wilt u dit dan zo vroeg mogelijk, in ieder geval 24 uur van tevoren, doorgeven aan de polikliniek Urologie.
Poliklinisch of dagopname?
- Als de besnijdenis poliklinisch wordt gedaan, is dit in een behandelkamer op de polikliniek Urologie. U krijgt dan een plaatselijke verdoving.
- Als de besnijdenis tijdens een dagopname wordt gedaan, is dit op het Chirurgisch Dagcentrum. De ingreep vindt plaats onder narcose (verdoving). U hebt van tevoren een afspraak op de poli Anesthesiologie waar de anesthesioloog u onderzoekt. Een operatie onder narcose kan pas doorgaan als de anesthesioloog daar toestemming voor geeft. Als u vragen heeft over de verdoving dan kunt u die met de anesthesioloog bespreken. Een aantal uren voor de besnijdenis mag u niet eten of drinken. Dit heeft de anesthesioloog aangegeven en dit staat ook in de afsprakenbrief.
De ingreep
De ingreep vindt plaats in een behandelkamer op de polikliniek Urologie. Afhankelijk van de afspraak, krijgt u een plaatselijke verdoving of een narcose. Daarna wordt de penis gedesinfecteerd en wordt de huid rondom afgedekt met steriele doeken. Vervolgens verwijdert de uroloog de voorhuid.
Het hechten van de wond gebeurt met materiaal dat na ongeveer 2 weken vanzelf oplost. Na het hechten wordt de penis verbonden met een vettig gaas, of wordt er zalf aangebracht op de penis waar steriel gaas overheen gelegd wordt.
De ingreep duurt ongeveer zo'n 20 tot 30 minuten.
Na afloop
Het is gebruikelijk dat u op dezelfde dag naar huis kunt. Als de ingreep onder verdoving (anesthesie) is gedaan, dan gaat u eerst even terug naar het Chirurgisch Dagcentrum.
- Let op! U kunt niet zelf autorijden. We adviseren u om het vervoer naar huis te regelen.
Waar moet u thuis op letten?
Na de besnijdenis kunt u het de rest van de dag het beste rustig aan doen.
- Het wondgebied moet goed schoon en droog blijven. Het verband kunt u er ’s avonds zelf af halen. Zo nodig brengt u een dun laagje vaseline aan op de hechtingen om deze soepel te houden. U krijgt een tubetje vaseline mee.
- De eerste 24 uur mag u niet douchen. Na 2 weken mag u weer in bad of zwemmen. Na het douchen of baden moet u de wond droog deppen, niet wrijven.
- Om de penis te ondersteunen, kunt u het beste een tijdje gewone onderbroeken dragen (geen boxershorts).
- De eerste dagen kunt u beter niet werken.
- De eerste 2 weken kunt u niet sporten.
- De eerste 6 weken mag u geen geslachtsgemeenschap hebben.
Klachten
- U kunt een paar dagen last hebben van een pijnlijk gevoel in het wondgebied. U kunt dan paracetamol innemen.
- De eikel kan de eerste dagen erg gevoelig zijn.
- Als er tijdens de ingreep eventuele verklevingen tussen de voorhuid en de eikel zijn losgemaakt kan de eikel er een paar dagen rood en gezwollen uitzien. Na ruim 1 week vormt zich een nieuwe huidlaag en verdwijnen de klachten.
- Tijdens het plassen kunt u de eerste tijd een branderig gevoel hebben.
- Op de plaats van de hechtingen kunnen pijnlijke korstjes ontstaan.
Contact opnemen
Neem contact op met een medewerker van de polikliniek Urologie als:
- U steeds meer pijn krijgt.
- Er pus of bloed uit de wond komt.
- De penis steeds dikker wordt.
- U meer dan 38,5° C koorts hebt.
Vragen?
Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij app.
Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Urologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoon (0592) 32 52 65
urolo02 - augustus 2023