Bevallen met een keizersnede

Ouder en Kind-centrum

In het kort

Soms kan een baby niet op de natuurlijke manier geboren worden. Als een bevalling vaginaal niet mogelijk is of te grote risico’s met zich meebrengt voor jou, de baby of voor jullie allebei, dan wordt je baby geboren via een keizersnede. De gynaecoloog maakt daarvoor een snee in de buikwand en baarmoeder. Als jullie het willen, kunnen jullie de baby geboren zien worden. Daarna kan de baby direct bij de moeder op de borst worden gelegd. 

Meestal mag je na een keizersnede op de 2e of 3e dag weer naar huis.

Wat is een keizersnede?

Een keizersnede is het geboren laten worden van je baby door een snee in je buik. Het kan zijn dat er in de zwangerschap al redenen zijn om een keizersnede af te spreken. De keizersnede vindt dan meestal plaats na 39 weken. Ook tijdens de bevalling kan er soms een reden zijn om een keizersnede te doen.

Nadat de anesthesioloog je onderlichaam verdoofd heeft met een ruggenprik, maakt de gynaecoloog ter hoogte van de bikinilijn een snee in je buik van ongeveer 15 centimeter en opent de baarmoeder. Dit duurt zo'n 5 tot 10 minuten. Vervolgens wordt de baby uit de baarmoeder getild.

Zo mogelijk laten we vlak voor de geboorte de steriele doeken op je buik zakken, zodat jij en je partner kunnen zien hoe de baby wordt geboren. Dit heet een natuurlijke keizersnede (gentle sectio).

Direct na de geboorte klemt de gynaecoloog de navelstreng af. Je partner mag de navelstreng doorknippen. Daarna wordt je baby op je borst gelegd, zodat er huid-op-huidcontact is. Terwijl de baby bij je ligt, wordt de placenta uit de baarmoeder verwijderd. Daarna hecht de gynaecoloog de baarmoeder en de buik.

Na de keizersnede

Je gaat samen met je baby en partner naar de uitslaapkamer. Als het goed met je gaat gaan jullie samen naar de kraamafdeling. Je bloeddruk, pols­slag, ademhaling en temperatuur worden regelmatig gecontroleerd. Ook houden we in de gaten of de operatiewond goed geneest en of je voldoende medicijnen tegen de pijn krijgt.

Verder krijg je dagelijks een injectie om trombose te voor­komen. Om de kans op trombose te verkleinen, stimuleren we je om zo snel mogelijk uit bed te komen. Na de keizersnede heb je nog een infuus en een blaaskatheter. Als je weer goed kunt drinken, verwijderen we het infuus. De blaaskatheter verwijderen we meestal de volgende dag.

Als u video's wilt bekijken, moet u de YouTube cookies accepteren.

Alsnog cookies voor video's accepteren

Wanneer moet je bellen?

Als je vóór de afgesproken bevallingsdatum vragen hebt of de bevalling begint eerder, neem dan contact op met de afdeling Verloskunde van het Ouder en Kind-centrum, telefoon (0592) 32 50 90. We zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Voorbereidingen

Afspraak op de poli Anesthesiologie

Voordat je wordt opgenomen heb je een afspraak op de poli Anesthesiologie. Hier heb je een gesprek met een anesthesioloog en een anesthesiemedewerker. Zij gaan je lichamelijk onderzoeken en geven uitleg over de verdoving (anesthesie) tijdens de keizersnede.

Om geen pijn bij de keizersnede te voelen, krijg je van tevoren een ruggenprik. Met een ruggenprik wordt het onderste deel van je lichaam verdoofd. Je blijft dus gewoon wakker en kunt de bevalling helemaal meemaken. Heel soms is een ruggenprik niet mogelijk en moet de keizersnede onder algehele narcose plaatsvinden.

Voorbereidingen op de afdeling

  • Als het nodig is maken we een echo van je buik om vast te stellen hoe de baby ligt.
  • Je wordt aangesloten op een CTG-apparaat, hiermee kunnen we de hartslag van de baby registreren.
  • Je krijgt een infuus waarmee we jou voldoende vocht kunnen geven.
  • Als je contactlenzen draagt of een gebitsprothese, vragen we je die uit te doen.
  • Ook eventuele piercings en andere sieraden vragen we je af te doen. Het is handig om dit thuis al te doen. (Let op: als het nodig is zagen we je ringen door)
  • Je mag geen make-up op hebben. Aan je beide handen en voeten moet ten minste 1 nagel vrij zijn van nagellak. Dit om het zuurstofgehalte te kunnen meten met een knijpertje op je vinger.

 

Foto's en film

Tijdens de keizersnede kun je zelf geen foto’s nemen, omdat je beide achter een scherm zit. Dit kan de operatieassistente voor je doen. Nadat de baby geboren is, kan dit uiteraard wel.

Wil je weten wat je mee moet nemen naar het ziekenhuis? Kijk dan op onze website bij 'Wat neem je mee?'.

 

Naar huis

Afhankelijk van je eigen gezondheid en die van de baby, mag je op de 2e of 3e dag na de keizersnede naar huis. Soms is er voor jezelf of voor de baby reden om langer opgenomen te blijven. Je kunt dan samen langer blijven. 

Complicaties

Iedere operatie brengt risico’s met zich mee, dus ook een keizersnede. De kans op complicaties is gelukkig heel klein.

  • Bij elke keizersnede is er bloedverlies. Bij veel bloedverlies kan er bloed­armoede ontstaan. In dat geval moet je ijzertabletten gebruiken, totdat je ijzer weer in aangevuld. Soms is een bloedtransfusie nodig.
  • Een enkele keer krijg je na een keizersnede een blaasontsteking.
  • Op de plaats van de snee kan een bloeduitstorting ontstaan.
  • De operatiewond kan ontstoken raken. Om dit te voorkomen, krijg je tijdens de keizersnede antibiotica.

Weer thuis

Thuis nemen de kraamzorg en de verloskundige van de verloskundigenpraktijk de zorg van het ziekenhuis over. De verloskundige wordt op de hoogte gebracht door de verpleegkundige van het Ouder en Kind- Centrum. De kraamzorg bel je zelf als je weet wanneer je naar huis gaat. Op hoeveel dagen kraamzorg je recht hebt, is afhankelijk van je verzekering.

Controle bij de gynaecoloog

Ongeveer 5 weken na de keizersnede heb je een controle afspraak bij de gynaecoloog. Deze afspraak krijg je mee als je naar huis gaat.

Leefregels

Na een bevalling met een keizersnede heb je meer tijd nodig dan na een gewone bevalling om weer helemaal te herstellen. De operatiewond moet goed genezen. Daarom mag je de eerste 6 weken na de bevalling niet:

  • Zwaarder tillen dan het gewicht van je baby.
  • Werk doen waarbij je moet rekken of strekken. Dus geen ramen zemen, vloeren dweilen, stofzuigen of de tuin omspitten.
  • Na een keizersnede is het advies om minimaal 1 jaar te wachten met een eventuele nieuwe zwangerschap.

Vragen?

Als je een vraag hebt, kun je die stellen via de BeterDichtbij-app.

Heb je een dringende vraag? Neem dan contact op met een medewerker van het Ouder en Kind-centrum:

  • Maandag t/m vrijdag tussen 8.00 - 16.30 uur kun je bellen naar de polikliniek Verloskunde: (0592) 32 52 70.
  • Voor bevallingen en spoed is de Kraamafdeling dag en nacht bereikbaar: (0592) 32 50 90.

verlos 10 - augustus 2023