Bewegingen van uw baby tijdens de zwangerschap

  • Specialisme of afdeling Verloskunde
  • Openingstijden
    Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur
  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 53 70

In het kort

Vanaf het begin van de zwangerschap is een baby actief. Sommige bewegingen kunt u goed voelen, maar van andere bewegingen merkt u niets. Hoeveel een baby beweegt en met hoeveel kracht dit gebeurt, is voor iedere baby anders. In z'n algemeenheid is dus niet te zeggen wat normaal is.

Bewegingen herkennen

De beweeglijkheid van uw baby zegt iets over zijn conditie. Daarom is het belangrijk dat u het beweegpatroon van uw baby goed leert kennen. Als uw baby minder of anders beweegt dan u gewend bent, kan dit een signaal zijn dat er iets is veranderd in de conditie van uw baby.

Hoe beweegt uw baby?

Tijdens een eerste zwangerschap voelt u uw baby meestal vanaf de 20e week bewegen. In volgende zwangerschappen is dat vaak iets eerder. Het maakt daarbij geen verschil of het een jongen of meisje is.

In de weken daarna, tot de 32e week, gaat uw baby steeds meer bewegen. Ook de bewegingen zelf veranderen.

Na de 32e week tot aan het einde van de zwangerschap blijft het aantal bewegingen ongeveer hetzelfde. Wel kan het bewegen voor u anders aanvoelen.

Leer uw baby kennen

Het kost tijd om vertrouwd te raken met het beweegpatroon van uw baby. Krachtige bewegingen, zoals schoppen, zijn vrij gemakkelijk te herkennen, maar bij zachtere bewegingen, zoals draaien, is dat moeilijker. U voelt de bewegingen het beste wanneer u ligt.

  • Wanneer de placenta aan de voorkant van uw baarmoeder ligt (aan de buikkant), worden de bewegingen van uw kind gedempt. Daardoor voelt u ze minder goed. Dit is ook het geval als u overgewicht hebt.
  • In de loop van de zwangerschap kan uw baby in een andere houding gaan liggen. De bewegingen kunnen daardoor anders aanvoelen.

Ongerust?

De manier waarop uw baby beweegt, geeft informatie over hoe het met uw baby gaat. Maakt u zich zorgen over het bewegen van uw baby, neem dan de tijd om goed na te gaan wat er in uw buik gebeurt. Meestal kunt u het beste op uw linkerzij gaan liggen en uw handen op uw buik leggen. Trek hier één tot twee uur voor uit. Voelt u uw baby duidelijk bewegen, dan hoeft u zich niet ongerust te maken. Het maakt niet uit of het grote of kleine bewegingen zijn, schopjes of schuifbewegingen.
Voelt u de baby nog steeds niet goed of minder dan anders, neem dan contact op met uw verloskundige of gynaecoloog. Er is in dat geval reden voor extra onderzoek. Wacht niet tot de volgende dag of de volgende controle!
Het betekent lang niet altijd dat het slecht gaat met uw baby, als u deze in een bepaalde periode anders of minder voelt bewegen. In de meeste gevallen verloopt een zwangerschap ook dan gewoon goed. Desondanks is het belangrijk dat u veranderingen in het beweegpatroon serieus neemt.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Verloskunde. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
  • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
  • U kunt bellen naar de polikliniek Verloskunde. De medewerkers zijn dag en nacht bereikbaar, telefoonnummer (0592) 32 60 90.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

verlos11 - september 2020