Blaasoperatie (Bricker-operatie)

Urinestoma na verwijderen blaas

 • Specialisme of afdeling Urologie Stomapoli
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Als u blaaskanker hebt, is het verwijderen van de blaas soms de enige oplossing. Om de urine af te voeren, krijgt u dan een urinestoma. Tegelijk met de blaas worden bij mannen de pros­taat en de zaadblaasjes weggehaald, bij vrouwen bijna altijd de baar­moeder en eierstokken. De 'ERAS-methode' zorgt ervoor dat u na de operatie zo snel en zo goed mogelijk herstelt. Meestal kunt u on­geveer tien dagen na de operatie weer naar huis. Voor uw vertrek leert u hoe u uw urine­stoma kunt verzorgen. De eerste zes weken moet u het rustig aan doen.

Voorbereiding

PreOP-drinkvoeding

De dag vóór de operatie drinkt u, verdeeld over de dag, vijf flesjes PreOP-drinkvoeding. PreOp is een helder drankje met citroensmaak. Het drinken van PreOp heeft een positief effect op het herstel na de operatie.

De ochtend van de operatie mag u vóór 6.00 uur nog één pakje PreOp drinken. 

De PreOP-drinkvoeding krijgt u tijdens het preoperatieve gesprek op de stomapoli.

Verdere voorbereiding

Tijdens het preoperatieve spreekuur hoort u waar u verder rekening mee moet houden bij uw eten en drinken. Ook zijn er allerlei andere dingen waar u om moet denken  in de aanloop naar de operatie, zoals uw medicijngebruik. Als u bloedverdunners gebruikt, moet u daar bijvoorbeeld meestal een aantal dagen van tevoren mee stoppen. De precieze instructies krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur.  

Plaats van de stoma bepalen

De dag vóór de operatie komt u naar het ziekenhuis om samen met de stomaverpleegkundige te bepalen waar de stoma precies moet komen, zodat u er zo weinig mogelijk last van hebt. Daarna gaat u terug naar huis. U gaat weer naar het ziekenhuis op de dag van de operatie.

De operatie

Van tevoren krijgt u verdoving (anesthesie), zodat u geen pijn voelt. Tijdens het preoperatieve spreekuur bespreekt de anesthesioloog met u welk type verdoving in uw geval het meest geschikt is.  

Een uroloog voert de operatie uit. De blaas en de lymfklieren eromheen worden weggehaald. Bij mannen worden ook de pros­taat en de zaadblaasjes verwijderd. Bij vrouwen over het algemeen de baar­moeder en beide eierstokken.  

De operatie duurt ongeveer vijf uur.

Urinestoma

Voor de afvoer van de urine maakt de uroloog een urinestoma. Hiervoor gebruikt hij een stukje dunne darm van onge­veer 15 cm. Via een kleine opening in de buik wordt het stukje darm naar buiten ge­bracht en vastgehecht op de buikhuid.

Daarna sluit de uroloog de urineleiders aan op de ‘stomadarm’, zodat de urine vanaf de nieren via de urine­leiders in de stoma kan lopen. Om de urine op te vangen, draagt u rondom de stoma een opvangzakje op uw buik.

Na de operatie leert u hoe u uw urine­stoma kunt verzorgen. Bij uw vertrek uit het ziekenhuis kunt u uw stoma meestal nog niet helemaal zelf verzorgen. Hiervoor krijgt u eerst nog hulp van Thuis­zorg. Voor u weggaat uit het ziekenhuis, hebt u nog een gesprek met een stomaverpleegkundige. 

Na de operatie

Afdeling Intensive Care

Na de operatie gaat u eerst naar de afdeling Intensive Care. De volgende dag gaat u terug naar de verpleegafdeling.

Pijnbestrijding

Om snel te kunnen herstellen van de operatie, is het belangrijk dat u zo min mogelijk pijn hebt. Voor de operatie krijgt u een slangetje (katheter) onderin uw rug waardoor u na afloop pijnstillende middelen krijgt. Hiermee is het mogelijk om de pijn te behandelen precies in het gebied waar u geopereerd bent. De katheter gaat de tweede dag na de operatie weer weg.

Ook krijgt u vier maal per dag twee tabletten Paracetamol. U blijft Paracetamol gebruiken totdat u weer naar huis gaat. Eventueel kunt u thuis nog een tijdje door­gaan met Paracetamol.

Zo nodig krijgt u extra pijnstillers. 

Eten en drinken

Na de operatie gaat u zo snel mogelijk weer drinken. Vier u na de operatie mag u daar al mee beginnen. De volgende dag mag u vloeibaar eten. Geleidelijk wordt dit uitge­breid, zodat u na een tijdje weer gewoon kunt eten en drinken. Als u moeite hebt met eten en drinken, bijvoorbeeld doordat u misselijk bent, krijgt u vocht en voeding via een infuus. 

Laxeermiddelen

Om de darmwerking te bevorderen en verstopping te voorkomen, krijgt u twee maal per dag een laxeermiddel. 

Bewegen

Na de operatie moet u zo snel mogelijk weer gaan bewegen. De kans op trombose is dan kleiner, het is beter voor uw conditie, uw spier­kracht gaat minder achteruit, het bevordert de darmwerking en u ademt beter. Door een betere ademhaling hebt u ook minder kans op een luchtweginfectie en krijgt de operatie­wond meer zuurstof, zodat de wond sneller geneest. De dag na de operatie moet u proberen even rechtop te zitten, in bed of in een stoel. Dit wordt geleidelijk meer, totdat u per dag ongeveer zes uur lang op bent. De eerste keren dat u uit bed gaat, krijgt u begeleiding van een verpleegkundige of een fysiothera­peut.

Naar huis

Als het herstel normaal verloopt, kunt u on­geveer tien dagen na de operatie weer naar huis.

Controle

In de periode na de operatie hebt u een controleafspraak bij een uroloog en een stomaverpleegkundige.

Waar u thuis op moet letten

De eerste zes weken moet u het rustig aan doen. U hebt deze tijd nodig om verder te herstellen van de operatie en weer conditie op te bouwen. U kunt in deze periode niet veel tillen en ook kunt geen zwaar lichamelijk werk doen.

Contact opnemen

Na een Bricker-operatie zijn er bijna nooit complicaties. soms krijgt u te maken krijgen met:

 • een urineweginfectie
 • een nabloeding
 • een wondinfectie
 • een wond die slecht geneest

Als een van deze problemen zich voordoet, neem dan contact op met de polikliniek Urologie. Men is van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur telefonisch bereikbaar op (0592) 32 52 65. Buiten deze tijden kunt u bellen naar de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (0592) 32 52 78.

Vragen?

Bij vragen of problemen kunt u bellen met de stomaverpleeg­kundige, telefoon­nummer (0592) 32 55 49. Buiten kantoor­tijden kunt u bellen met verpleegafdeling B2, telefoonnummer (0592) 32 55 32.

Uw mening telt

Een compliment, tip of klacht

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen

 

urolo22 - juli 2018