Coloscopie (darmonderzoek) met laxeren bij patiënten met een dubbelloops ileostoma

 • Specialisme of afdeling Chirurgie Maag-darm-leverziekten
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  22 weken

In het kort

Met een coloscopie kan uw arts zien of er afwijkingen zijn in uw dikke darm zoals ontstekingen of poliepen, en eventueel een kleine ingreep doen. Via uw stoma of uw anus schuift de arts een endoscoop (een 'kijkslang') in uw darm. U krijgt een slaapmiddel, waardoor u niets van het onderzoek merkt. In het ziekenhuis wordt uw darm voor het onderzoek schoongespoeld.  

Voorbereiding thuis: eten en drinken

Dag van het onderzoek

Let op:

 • Voor het onderzoek mag u niet eten.
 • Het is belangrijk dat u goed drinkt voordat u naar het ziekenhuis gaat: water zonder koolzuur, koffie of thee (zónder melk, eventueel met suiker), ranja. 

Voorbereiding thuis: medicijngebruik

Stoppen met bloedverdunners

Slikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan geldt: 

 • 3 dagen van tevoren stoppen met Sintrom (acenocoumarol), tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken
 • 5 dagen van tevoren stoppen met Marcoumar (fenprocoumon), tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken
 • in overleg met uw arts 48 uur van tevoren stoppen met DOAC: Rivaroxaban (Xarelto), Apixaban (Eliquis), Daibigratan (Pradaxa)
 • met Plavix of Persantin alléén stoppen in overleg met uw arts

Uw arts bespreekt met u wanneer u weer kunt beginnen met innemen van bloedverdunners. Over het algemeen is dat zo snel mogelijk na het onderzoek.

Als u vragen hebt over het stoppen met bloedverdunners, neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie of de polikliniek Maag-darm-leverziekten (zie 'Vragen?').  

Stoppen met ijzertabletten

Gebruikt u ijzertabletten? Stop hier dan 5 dagen voor het onderzoek mee. Door het ijzer krijgt u zwarte ontlasting, waardoor er zwarte aanslag op uw darmslijmvlies komt. Hierdoor is het voor uw arts moeilijker om de darm te bekijken.

Diabetes

Als u diabetes hebt en insuline of tabletten gebruikt, kan het nodig zijn dat u uw medicijngebruik tijdelijk aanpast. Als u hierover vragen hebt, kunt u contact opnemen met de diabetesverpleegkundigen. Zij houden telefonisch spreekuur van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 12.00 uur en zijn te bereiken via telefoonnummer (0592) 32 51 66.

Alle andere medicijnen kunt u gewoon doorgebruiken, tenzij u iets anders met uw arts hebt afgesproken.

Anticonceptiepil

Als u een anticonceptiepil gebruikt, kan de wer­king van de pil door het laxeren tijdelijk minder betrouwbaar zijn. Het is verstandig om dan ook een andere vorm van anticonceptie toe te passen.

Verdere voorbereiding

Voorbereidingen in verband met sedatie 

In verband met de sedatie (een middel dat u tijdens het onderzoek krijgt om uw bewustzijn te verminderen) vragen we u om van tevoren thuis een gezondheidsvragenlijst in te vullen. Vanwege uw gezondheidstoestand kan het nodig zijn dat u enige tijd voor het onderzoek naar het spreekuur gaat van de sedationist (degene die de verdoving toedient).

Vervoer regelen

Door het slaapmiddel kunt u na het onderzoek niet zelf terug naar huis rijden. Regel daarom van tevoren dat iemand u na afloop naar huis brengt.

Ruimzittende bovenkleding 

Tijdens het onderzoek is het prettig om een (T-)shirt, pyjamajasje of nachthemd aan te hebben. Wilt u dit van huis meenemen? Een extra onderbroek kan handig zijn.

Voorbereiding in het ziekenhuis

Om 8.00 uur meldt u zich bij de afdeling Opname. Daarna gaat u naar een verpleegafdeling.

Darm schoonmaken

Om tijdens het onderzoek alles goed te kunnen bekijken, wordt uw darm gespoeld. Via een slangetje in uw stoma en anus krijgt u water in uw darm. Als de darm vol is, komt de ontlasting snel naar buiten.

Als de darm schoon is, brengt een verpleegkundige u naar het scopiecentrum.

 

Het onderzoek

Het onderzoek wordt gedaan door een chirurg of een mdl-arts en twee verpleegkundigen.

Sedatie

Via een infuus krijgt u een middel dat uw bewustzijn vermindert, zodat u niets van het onderzoek merkt. (Sedatie is géén narcose, u blijft zelf ademen en slikken en kunt op ieder moment wakker worden gemaakt). 

Tijdens het onderzoek bent u aangesloten op een bewakingsmonitor. Om uw hartslag te kunnen meten hebt u plakkers op uw borst, u hebt een bloeddrukband om uw arm, een knijper op uw vinger om het zuurstofgehalte van het bloed te meten en een slangetje in uw neus voor extra zuurstof.

Het onderzoek

Met een coloscopie is te zien of er zweertjes, ontstekingen, bloedingen, poliepen of andere afwijkingen in uw dikke darm zitten.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij.

Via uw stoma of uw anus schuift de arts de endoscoop in uw dikke darm. Dit is een dunne, soepele slang met een lichtbron en een cameraatje dat in verbinding staat met een beeldscherm. Om alles goed te kunnen zien, beweegt de arts het uiteinde van de endoscoop heen en weer. Af en toe wordt wat lucht naar binnen geblazen. Daardoor gaat de darm wijder openstaan, zodat de arts deze beter kan bekijken.    

Biopsie en poliep verwijderen

Soms is het nodig een stukje uit de darmwand te halen (een biopt), om te laten onderzoeken op een laboratorium.

Als u een poliep hebt in uw darm, kan uw arts deze meteen weghalen.

Na het onderzoek

Bijkomen en naar huis

Na het onderzoek gaat u naar het uitslaapgedeelte van het scopiecentrum of terug naar de verpleegafdeling. U kunt naar huis als:

 • u goed wakker bent
 • uw hartslag en bloeddruk goed zijn
 • u kunt drinken en niet misselijk bent
 • u rechtop kunt zitten zonder duizelig te zijn

Verminderd reactievermogen

U kunt nog een tijdje onder invloed zijn van de sedatie. Daarom mag u de eerste 24 uur:

 • niet deelnemen aan het verkeer
 • geen alcohol drinken
 • geen belangrijke documenten tekenen

Uitslag

Voordat u naar huis gaat, hoort u de voorlopige uitslag van het onderzoek. De definitieve uitslag krijgt u tijdens uw eerstvolgende bezoek aan de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. 

Contact opnemen bij complicaties

Normale klachten

 • U kunt na het onderzoek een tijdje last hebben van winderigheid en darmkrampen.
 • Na het weghalen van wat weefsel of een poliep kan er een paar dagen een beetje bloed in uw ontlasting zitten. 

Contact bij complicaties

Heel soms komt er door het onderzoek een scheurtje in de dikke darm. Er is dan een operatie nodig om het scheurtje dicht te maken. 

Hebt u na het onderzoek last hebt van: erge buikpijn, een nabloeding, koorts of misselijkheid met braken? Neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie, de polikliniek Maag-darm-leverziekten of de huisartsenspoedpost (zie 'Vragen?'). 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie of de polikliniek Maag-darm-leverziekten, afhankelijk van welke specialist bij het onderzoek betrokken is.  

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen. De polikliniek Chirurgie is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 10, de polikliniek Maag-darm-leverziekten op telefoonnummer (0592) 32 54 57. Zij zijn geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! Buiten de openingstijden van de poliklinieken kunt u terecht bij de huisartsenspoedpost bij u in de buurt.

mdl14 - december 2021