De eerste 24 uur thuis met uw baby

  • Specialisme of afdeling Verloskunde
  • Openingstijden
    Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur

In het kort

De eerste dag na de geboorte van uw baby is alles nieuw en anders. U moet uw kindje leren kennen en u moet zelf herstellen van de bevalling.
Er zijn een aantal lichaamsfuncties van uw baby en van uzelf waar u goed op moet letten.

Waar op letten bij uw baby

Ademhaling

De meeste baby’s halen onregelmatig adem. Soms hoort u uw baby licht zuchten en op andere momenten lijkt het of uw baby helemaal niet ademt. Dit komt doordat de longetjes nog heel klein zijn en de besturing van het ademhalingssysteem nog niet is volgroeid.

Kreunen

Baby’s maken tijdens het ademhalen vaak een zacht kreunend geluid. Dit heeft niets te betekenen. Bij echt harde kreungeluiden is het mogelijk dat uw baby pijn heeft of zich niet lekker voelt. Bespreek dit dan met uw verloskundige.

Temperatuur

Het is belangrijk dat u om de drie à vier uur de temperatuur van uw baby controleert. Een normale temperatuur is 36,5° C tot 37,5° C. Is de temperatuur te laag, dan kunt u een kruik geven (leg de kruik nooit direct tegen uw baby aan). Eventueel kunt u de verwarming iets hoger zetten. Een baby heeft gauw koude handjes, maar dat zegt niets over zijn lichaamstemperatuur. Is de temperatuur te hoog, dan is het verstandig om uw baby minder warm aan te kleden. Leg uw baby niet op een kamer met een open raam.

Voeding

Meestal drinkt een baby de eerste dagen niet veel. Als u borstvoeding geeft, mag u uw baby om de drie à vier uur aanleggen; vaker mag ook, als uw baby wakker is. Let er tijdens het voeden op dat uw baby goed aan de borst ligt.

Bij flesvoeding is het belangrijk dat u de melk op de goede manier klaarmaakt, zodat de verhouding melkpoeder en water klopt. Lees de voorschriften op de verpakking.

Spugen

Sommige baby’s spugen nooit na een voeding en anderen geven vaak wat melk terug. Ook kunnen baby’s de eerste dag na de geboorte erg misselijk zijn door ingeslikt vruchtwater en bloed. Zij spugen dan bruin vocht met slijm. Als een baby veel spuugt, is het verstandig om ‘m op de zij te leggen, zodat het slijm makkelijker uit zijn mondje wegloopt.

Urine

Om te weten of uw baby genoeg vocht binnenkrijgt, controleert uw kraamverzorgster het aantal plasluiers. Houd daarom bij hoe vaak u een luier verwisselt. De eerste uren na de geboorte plast een baby nog maar weinig. Om toch te kunnen zien hoeveel uw baby plast, is het handig om een tissue in de luier te leggen.

Ontlasting

De eerste ontlasting van een baby heet meconium. Meestal is het zwart en kleverig. De kraamverzorgster noteert ook hoeveel poepluiers uw baby heeft.

Navelstompje

Na de geboorte is de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt. Het achtergebleven stukje is het navelstompje. Waarschuw uw verloskundige als het navelstompje blijft nabloeden.

Waar op letten bij uzelf

Plassen

Het is belangrijk dat u binnen zes uur na de bevalling een of meer keer hebt geplast. Een volle blaas gaat het samentrekken van de baarmoeder tegen, waardoor u langer last kunt houden van bloedverlies. Als u geen aandrang hebt, probeer dan toch te plassen. De kraan laten stromen terwijl u op de wc zit, kan soms helpen.

Door scheurtjes en hechtingen is plassen kort na een bevalling vaak pijnlijk.

U kunt de pijn verlichten door de vagina en het gebied tussen de vagina en de anus tijdens het plassen met lauw water te spoelen. Ook kan het prettig zijn om onder de douche te plassen.

Vloeien

De eerste dagen na de bevalling kunt u last hebben van veel bloedverlies, meer dan bij een flinke menstruatie. Wanneer u beweegt, wordt het bloedverlies erger. Verschoon om de twee uur het kraamverband. Als u opeens veel meer bloed gaat verliezen, neem dan contact op met uw verloskundige.

Stolsels

Het is normaal als u de eerste paar dagen na een bevalling bloedstolsels verliest, soms zo groot als een grapefruit. Dit gebeurt vooral als u op de wc zit of onder de douche staat. Het is niet nodig om uw kraamverzorgster of verloskundige speciaal te bellen wanneer u een stolsel hebt verloren, maar het is wel goed om het te noemen als u een van hen spreekt.

Naweeën

Door het samentrekken van de baarmoeder kunt u naweeën krijgen. Ademen vanuit uw buik of een warme kruik kan helpen tegen de pijn. Eventueel kunt u paracetamol nemen, ook als u borstvoeding geeft. De maximale dosis is 4 x 2 tabletten à 500 mg per 24 uur.

Uw mening telt

Een compliment, tip of klacht

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

  • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
  • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
  • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

  • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
  • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
  • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen