Diabetes type 1

 • Specialisme of afdeling Diabetes Centrum Wilhelmina
 • Openingstijden
  Telefonisch spreekuur diabetesverpleegkundigen: maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur, via (0592) 76 00 40. Spoedlijn diabetesverpleegkundigen: maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur, via (0592) 76 00 48. Bel bij spoed buiten kantooruren de Huisartsenspoedpost (0900) 112 0 112.
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Uw lichaam heeft insuline nodig om bloedsuikers naar de lichaamscellen te brengen. Hebt u diabetes type 1, dan maakt uw  lichaam die insuline niet zelf aan. U moet deze insuline dan zelf toedienen door te spuiten of door een pompje te dragen dat regelmatig insuline afgeeft aan uw lichaam.

Wat is het?

De koolhydraten in uw voeding bevatten suikers, die via uw darm in uw bloed terechtkomen. Normaal maakt de alvleesklier insuline aan, die ervoor zorgt dat de bloedsuikers in uw lichaamscellen terechtkomen. Bij diabetes type 1 produceert de alvleesklier geen insuline: de suikers blijven in uw bloed en bereiken de lichaamscellen niet. Daardoor krijgt u te hoge bloedsuikerwaarden en kan het lichaam z'n werk niet goed doen. Om het tekort aan insuline op te vangen, is het nodig dat u uzelf insuline geeft. Dit doet u met een insulinepen of een insulinepomp.

Bij de start van uw behandeling wordt u ‘ingesteld’ en kijkt u samen met uw arts en diabetesverpleegkundige wat voor u de juiste hoeveelheid insuline is. De veilige waarde voor uw bloedsuikers is tussen de 4 en 10 mmol/l. Voor goede bloedsuikerwaarden is het nodig dat de hoeveelheid insuline en de hoeveelheid koolhydraten in uw eten en drinken goed op elkaar zijn afgestemd. Ook beweging is van invloed op uw bloedsuikers. Van uw arts en diabetesverpleegkundige krijgt u een persoonlijk behandelschema dat past bij uw leefstijl. 

Behandeling met insuline

Er zijn allerlei soorten insuline. Allemaal zorgen ze voor een lagere bloedsuikerspiegel, maar in een verschillend tempo. Zo is er superkort werkende en kortwerkende insuline, middellang werkende insuline en langwerkende insuline. Ook mengvormen komen voor.  

Met uw internist en diabetesverpleegkundige spreekt u af welke soort insuline u wanneer het beste kunt gebruiken en in welke dosis.

Verschillende mogelijkheden

Insulinepen

Insuline spuiten doet u met een insulinepen. Deze pen heeft een heel dunne naald, die u net onder de huid inbrengt. Op welke plek in uw lichaam u de insuline spuit, hangt af van de soort insuline. Kortwerkende insuline spuit u vaak in uw buik, langerwerkende insuline spuit u in uw been of bil. U kiest wel steeds een andere plek om te spuiten. Zo voorkomt u littekenweefsel en het risico dat de insuline onregelmatig in uw lichaam wordt opgenomen.

Hoe vaak u moet spuiten is afhankelijk van uw behandeling.

Uw diabetesverpleegkundige oefent met u hoe u de insulinepen het beste kunt gebruiken.

Insulinepomp

Als een insulinepen niet helemaal bevalt, kunt u samen met uw diabetesverpleegkundige bekijken of een insulinepomp iets voor u is. Een insulinepomp is een apparaatje dat via een infuusnaaldje (meestal in uw buik) met regelmaat, 24 uur per dag, een basisdosis insuline afgeeft. 

Vragen?

Hebt u een vraag? Of wilt u uw bloedsuikerwaarden doorgeven? Neem dan contact op met de diabetesverpleegkundigen. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • Zij houden telefonisch spreekuur van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 12 uur, telefoonnummer (0592) 76 00 40.
 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een diabetesverpleegkundige in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 • Bel binnen kantoortijden de spoedlijn van de diabetesverpleegkundigen. Dit kan van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 76 00 48.
 • Bel buiten kantoortijden de Huisartsenspoedpost, telefoonnummer 0900 - 112 0 112.

 

inter11 - mei 2019