Diabetes type 2

 • Specialisme of afdeling Diabetes Centrum Wilhelmina
 • Openingstijden
  Telefonisch spreekuur diabetesverpleegkundigen: maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur, via (0592) 76 00 40. Spoedlijn diabetesverpleegkundigen: maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur, via (0592) 76 00 48. Bel bij spoed buiten kantooruren de Huisartsenspoedpost (0900) 112 0 112.
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Uw lichaam heeft insuline nodig om de bloedsuikers naar de lichaamscellen te brengen. Hebt u diabetes type 2, dan is uw lichaam minder gevoelig voor insuline of maakt u onvoldoende insuline aan. Meestal bestaat de behandeling uit beweeg- en voedingsadviezen, eventueel in combinatie met medicijnen.

Wat is het?

De koolhydraten in uw voeding bevatten suikers, die via uw darm in uw bloed terechtkomen. Normaal zorgt insuline ervoor dat de bloedsuikers in uw lichaamscellen terechtkomen. Bij diabetes type 2 bent u minder gevoelig voor insuline of maakt uw lichaam te weinig insuline aan. Daardoor blijven er te veel suikers in uw bloed en komen er te weinig suikers in de lichaamscellen terecht. Het gevolg is dat u te hoge bloedsuikerwaarden hebt en allerlei klachten krijgt. 

Diabetes type 2 komt op alle leeftijden voor, maar vooral bij ouderen. Overgewicht speelt een belangrijke rol. 

Leefstijladviezen

Voeding

Mensen met diabetes type 2 zijn vaak te zwaar. Het overgewicht is er dan de oorzaak van dat de insuline zijn werk niet goed kan doen en de bloedsuikers te hoog worden.

Hebt u last van overgewicht, dan is afvallen een eerste stap. Regelmatig eten en goed letten op het gebruik van koolhydraten, (verzadigd) vet, eiwit en alcohol is belangrijk. Een diëtist kan u daarbij helpen.

Beweging

Bewegen is gezond, zeker als u wilt afvallen. Bewegen  zorgt ervoor dat de insuline beter werkt, waardoor de bloedsuikerspiegel lager blijft.

Intensief sporten is niet nodig, regelmatig wandelen of fietsen is prima.

Medicijnen

Slaagt u er niet in om met een goed eetpatroon en voldoende beweging uw bloedsuikerwaarden normaal te houden, dan moet u medicijnen gebruiken.

Tabletten

Een medicijnbehandeling begint altijd met tabletten. Er zijn verschillende soorten tabletten. Tabletten kunnen ervoor zorgen dat:

 • uw lichaam meer insuline maakt
 • de bloedsuikers beter in de cellen wordt opgenomen
 • de suikers vanuit uw eten en drinken minder snel in uw bloed terechtkomen
 • uw lever, spieren en vetweefsel gevoeliger worden voor insuline

Sommige tabletten werken al snel, bij andere kan het een aantal maanden duren voordat u resultaat merkt.

Insuline spuiten

Als het niet lukt om uw bloedsuikerniveau met tabletten goed te regelen, dan is het nodig om insuline te spuiten. Een combinatie van tabletten en insuline spuiten komt ook voor.

U spuit insuline met een insulinepen. Dit is een pen met een heel dunne naald, die u net onder de huid inbrengt. Uw diabetesverpleegkundige oefent met u hoe u de insulinepen het beste kunt gebruiken.

Vragen?

Hebt u een vraag? Of wilt u uw bloedsuikerwaarden doorgeven? Neem dan contact op met de diabetesverpleegkundigen. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • Zij houden telefonisch spreekuur van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 12 uur, telefoonnummer (0592) 76 00 40.
 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een diabetesverpleegkundige in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 • Bel binnen kantoortijden de spoedlijn van de diabetesverpleegkundigen. Dit kan van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 76 00 48.
 • Bel buiten kantoortijden de Huisartsenspoedpost, telefoonnummer 0900 - 112 0 112.

 

inter13 - mei 2109