Dialysebehandeling

 • Specialisme of afdeling Dialyse Centrum Assen
 • Openingstijden
 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 57 30
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Als uw nieren (bijna) niet meer werken, zijn er twee mogelijkheden: dialyse of een donornier. Een donornier is vaak niet (meteen) mogelijk, omdat er een tekort is aan donornieren. Ook kan een niertransplantatie lichamelijk te belastend zijn. Veel ernstig zieke nierpatiënten zijn daarom afhankelijk van dialyse.

Wat is het?

Op het terrein van het WZA is een centrum voor hemodialyse: Dialyse Centrum Assen. Het Dialyse Centrum Assen is een samenwerkingsverband van het WZA, het Dialyse Centrum Groningen (DCG) en het Martini Niercentrum (Martini Ziekenhuis)

Bij hemodialyse wordt u een aantal keren per week aangesloten op een dialysemachine. Uw bloed stroomt dan door een zgn. kunstnier en via de kunstnier weer terug naar uw lichaam. Tijdens het dialyseren worden afvalstoffen en het overtollige vocht uit uw bloed gespoeld.

Een dialysebehandeling duurt per keer vier uur. U hebt drie behandelingen per week.

Tijdens het dialyseren zit u in een ligstoel of ligt u in bed. Via een slangetje in een ader van uw arm bent u verbonden met de dialysemachine. 

Start van de behandeling

Komt u in aanmerking voor een dialysebehandeling? Vanuit het WZA verwijzen we u dan naar het Dialyse Centrum Groningen of het Martini Niercentrum. Daar krijgt u uitgebreide voorlichting over de verschillende mogelijkheden van dialyse. Als duidelijk is welke vorm van dialyse voor u het meest geschikt is, gaat u de eerste tijd voor dialyse naar Groningen. Daar kan de dialyse geleidelijk worden opgebouwd.

Als u kiest voor hemodialyse en uw lichaam is voldoende gewend, dan kunt u verder dialyseren in het Dialyse Centrum Assen.

De behandeling

Een kunstnier kan de werking van gezonde nieren nabootsen maar niet helemaal vervangen. Daardoor kunt u klachten houden die u vóór de dialyse ook had.

Inspannend

Dialyseren is lichamelijk zwaar en na afloop voelt u zich vaak moe en duizelig. Dit komt doordat uw bloed in korte tijd van samenstelling verandert en het lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen.

Gezonde leefstijl

Ook als u een dialysebehandeling krijgt, is het belangrijk dat u een dieet volgt en weinig drinkt.    

Vragen?

 • Met vragen over de dialysebehandeling kunt u contact opnemen met het Dialyse Centrum Groningen, telefoonnummer (050) 361 94 44, het Dialyse Centrum Assen, telefoonnummer (0592) 32 57 30 of het Martini Niercentrum, telefoonnummer (050) 524 54 60.
 • Met medische vragen kunt u contact opnemen met de internist-nefroloog van het WZA. Deze is te bereiken via de polikliniek Interne geneeskunde, telefoonnummer (0592) 32 51 55, van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Uw mening telt

Een compliment, tip of klacht

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen

 

intern 060 - mei 2018