Echo-onderzoek (echografie)

  • Specialisme of afdeling Radiologie
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 54 66
  • Wachttijd
    4 weken

In het kort

Met een echo-onderzoek kunnen we met geluidsgolven organen en weefsels in beeld brengen. Een echo-onderzoek is ook mogelijk tijdens een zwangerschap. Welke voorbereiding thuis nodig is, hangt af van de plaats die wordt onderzocht.  

Voorbereiding

Het kan zijn dat u thuis bepaalde voorbereidingen moet treffen voor dit onderzoek. Bij een aantal onderzoeken moet u nuchter zijn. Het kan ook zijn dat u met een volle blaas naar de afspraak moet komen. Als dit bij u het geval is, krijgt u hier vooraf meer informatie over van de poli Radiologie.

Het onderzoek

Een echo-onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit.

De geluidsgolven bij een echo-onderzoek kunt u niet horen. Ze gaan door het lichaam en worden teruggekaatst (echo) op plaatsen waar het ene weefsel over­gaat in het andere. Het beeld van de teruggekaatste geluidsgolven is te zien op een beeldscherm.

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Op de plek die onderzocht moet worden, krijgt u wat gel op uw huid. Daarna beweegt de laborant het echo-apparaatje langzaam over uw huid heen en weer.

Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier.  

Uitslag

De uitslag is na ongeveer drie werkdagen bekend. Uw arts bespreekt de uitslag met u.

Vragen?

Als u een vraag hebt over het onderzoek, kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling Radiologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur, op nummer (0592) 32 54 66.

 

 

radio01 - november 2022