Een borstprothese

 • Specialisme of afdeling Mammacentrum
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Na een borstverwijderende operatie kunt u een afspraak maken met een mammacareverpleegkundige voor het aanmeten van een tijdelijke borstprothese. Wanneer u dit doet, kunt u helemaal zelf bepalen. Pas als het wondgebied is genezen, kunt u een definitieve prothese aanschaffen.

Wat is het?

Tijdelijke borstprothese

Een tijdelijke borstprothese is een katoenen prothese met een vulling van ‘memory foam’. Een tijdelijke prothese is lichter dan een definitieve prothese. Zolang het wondgebied nog niet is genezen, zit een lichtere prothese prettiger.

 • De tijdelijke borstprothese komt in uw eigen bh. Vergeet daarom niet om uw bh mee te nemen naar uw afspraak met de mammacareverpleegkundige.
 • De tijdelijke borstprothese krijgt u van het ziekenhuis. Er zitten dus voor uzelf geen kosten aan.

Definitieve borstprothese

Acht tot tien weken na de borstoperatie kunt u een definitieve prothese aan­schaffen. Het wondgebied is dan voldoende genezen en de huid is minder gevoelig. Een definitieve borstprothese is gemaakt van siliconengel. Een siliconenprothese voelt zacht aan en neemt de warmte op van het lichaam. De prothese neemt geen geur op en is gemakkelijk schoon te maken.

Borstprothesen zijn er in allerlei maten. Het gewicht van de prothese moet zoveel mogelijk overeenkomen met het gewicht van uw eigen borst.

Vergoeding definitieve prothese

De kosten van de definitieve prothese worden vergoed door uw zorgverzekeraar. De meeste zorgverzekeraars vergoeden één prothese per twee jaar. Soms worden ook de kosten van speciale prothese-bh’s en badkleding vergoed. Of dat in uw geval zo is, kunt u navragen bij uw zorg­verzekeraar. In verband met de vergoeding van de kosten is het belangrijk dat u het machtigingsformulier meeneemt dat u krijgt van de mammacareverpleegkundige.

Bh

Met een borstprothese is het belangrijk dat u een goede bh hebt. Een goede bh heeft de juiste pasvorm en geeft steun. Als u een grotere cupmaat hebt of lymfoedeem, is het prettig als de bh brede schouderbandjes heeft, hoge zijkanten en een brede band aan de onderkant. Ook zijn er speciale prothese-bh’s te koop.

 

Adviezen

In een aantal speciaalzaken in de omgeving van Assen kunt u terecht voor de aan­schaf van een borstprothese, een bh en badkleding. Deze speciaal­zaken zijn aangesloten bij de SEMH (Stichting Erkenningsregeling leveranciers Medische Hulpmiddelen). U kunt het beste van tevoren een afspraak maken.

 • Hendriksen Mammacare: Zoom 18, 9405 PS Assen, tel.: (0528) 23 06 00, e-mail: info@hendriksenlingerie.nl 
 • Hendriksen Mammacare: Hoofdstraat 151, 7902 EG Hoogeveen, tel.: (0528) 23 06 00, e-mail: info@hendriksenlingerie.nl 
 • Le Papillon: Langekamp 45, 8431 PR Oosterwolde, tel.: (0516) 51 28 62, e-mail: info@lepapillonmammacare.nl 
 • Margreet Dik (compressie- en mammacarespecialist), tel.: 06-23930228, e-mail: info@margreetdik.nl (mw. Dik komt bij u thuis de prothese aanmeten)
 • Profeel mammacare: Zuidlaarderweg 5, 9756 CE Glimmen, tel.: (050) 406 41 35, e-mail: glimmen@profeel-mammacare.nl
 • Ina’s Bodyfashion: Scheepswerfkade 51, 9503 PC Stadskanaal, tel.: (0599) 64 85 82, e-mail: info@inasbodyfashion.nl

Vragen?

Met vragen over de aanschaf van een borstprothese kunt u contact opnemen met de mammacareverpleegkundigen.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek Chirurgie in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt bellen. De mammacareverpleegkundigen zijn te bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur op telefoonnummer (0592) 32 50 19.

 

chiru48 - januari 2021