Fotodynamische therapie (PDT)

Lichtbehandeling bij zonneschade of huidkanker

  • Specialisme of afdeling Dermatologie
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 15

In het kort

Fotodynamische therapie is een behandeling met licht. Dit wordt gedaan bij zonneschade of bij voorstadia en oppervlakkige vormen van huidkan­ker. De huid wordt ingesmeerd met een lichtgevoelige stof. Als de stof goed is opgenomen, wordt de huid belicht met een speciale lamp. De afwijkende huidcellen gaan dan kapot.

Met fotodynamische therapie is het mogelijk om grote stukken huid te behandelen. Ook kunnen er meerdere plekken tegelijk worden behandeld of plekken die moeilijk toegankelijk zijn.

Wat is het?

Fotodynamische therapie is een behandelmethode voor:

  • Zonneschade
  • Oppervlakkige vormen van huidkan­ker (basaalcelcarcinoom)
  • Voorstadia van huidkanker (actinische keratosen en de ziekte van Bowen)

Fotodynamische therapie is niet geschikt bij huidkanker die eerder is behandeld en weer is teruggekomen (een recidief). De behandeling is ook niet geschikt als u overgevoelig bent voor licht.

Keurmerk

In 2016 is de afdeling Dermatologie van het WZA benoemd tot Nederlands eerste Photodynamic therapy Centre of Exellence. In heel Europa zijn slechts 5 centra met dit internationale keurmerk. 

De behandeling

Voorbereiding thuis

Op de dag van de behandeling mag u géén crèmes, zalf of lotions op uw huid smeren.

Verloop van de behandeling

Als er grote stukken huid worden behandeld, krijgt u van tevoren een verdoving of een pijnstiller.

De te behandelen plekken worden ingesmeerd met een lichtgevoelige stof. Om deze stof goed door de huid te laten opnemen, schrapen we eerst het bovenste laagje van de huid weg. Na het insmeren wordt de huid luchtdicht verbonden. De lichtgevoelige stof heeft 3 uur nodig om in de huidcellen door te dringen. 

Lamp

Na 3 uur verwijderen we het verband. De ingesmeerde huid wordt belicht met een speciale lamp. Het licht maakt de huidcellen kapot. De belichting duurt zo'n 8 tot 10 minuten.

Door de belichting voelt de huid branderig en pijnlijk aan. Het pijnlijke gevoel is er vrijwel meteen. Dit wordt geleidelijk aan erger en is het hevigst na ongeveer 4 minuten. Daarna blijft de pijn hetzelfde of neemt weer af. Na de belichting wordt de pijn minder of verdwijnt helemaal. 

Na afloop

Na de behandeling kunt u meteen naar huis. Soms is het beter om niet zelf te rijden. Bij twijfel kunt u even overleggen.

Bij een basaalcelcarcinoom of de ziekte van Bowen herhalen we de fotodynamische therapie na ongeveer 1 à 2 weken nog een keer. Bij andere huidafwijkingen is 1 behandeling voldoende. 

Ongeveer 3 tot 6 maanden na de behandeling hebt u een con­trole-afspraak. 

Adviezen

Het is niet nodig om uw huid na de behandeling op een speciale manier te verzorgen. Probeer er wel voor te zorgen dat de huid niet gaat ‘trekken’ of geïrriteerd raakt.

  • Gebruik lauwwarm water bij het schoonmaken van de huid (douchen), eventueel met wat milde zeep.
  • Om de huid soepel te houden, kunt u vaseline of dagcrème gebruiken. De eerste week zonder parfum.
  • Na een behandeling van het gezicht kunt u zich gewoon scheren, maar met een milde crème.
  • Zolang de huid nog gevoelig is, kunt u het beste uit de zon blijven.

Bijwerkingen

  • Meestal hebt u na de behandeling (bijna) geen pijn meer. Als een groot stuk huid is behandeld, kan de pijn wat langer aanhouden.
  • Na het behandelen van een groot stuk huid kunt u zich de eerste paar dagen wat grieperig voelen.
  • Hebt u pijnklachten, dan kunt u paracetamol nemen. Liever geen ibuprofen, diclofenac of aspirine.
    (Als u deze medicijnen, met name aspirine (acetylsalicylzuur) al gebruikt, moet u ze gewoon door blijven gebruiken!)
  • U mag even een koud washandje gebruiken tegen de pijn, maar niet te veel. Als u teveel koelt, is het effect van de belichting minder.
  • De behandelde plek wordt na de behandeling rood.
  • De huid kan opzwellen, vooral na een behandeling in het gezicht en rond de ogen. Dit trekt helemaal weg.
  • U kunt pigmentvlekken krijgen op de behandelde huid.
  • De behandelde huid sterft af en er komt nieuwe huid voor in de plaats. U kunt zo'n 10 tot 14 dagen last hebben van vervellingen, korstjes, pusvorming en zwellingen. 

Contact opnemen

Echte problemen zijn er bijna nooit na de behandeling. Als u toch erge pijn krijgt, een ontsteking of een nabloeding, neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie. In dringende gevallen kunt u buiten kantooruren bellen naar de Spoedeisende Hulp, (0592) 32 52 78 of het ziekenhuis (0592) 32 55 55.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Dermatologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar, telefoon (0592) 32 52 15.

 

derma08 - september 2023