Gastroscopie (maagonderzoek) met sedatie

In het kort

Bij een gastroscopie bekijkt uw arts de binnenkant van uw slok­darm, maag en twaalfvingerige darm. Zo is het mogelijk om afwijkingen op te sporen zoals zweertjes of ontstekingen, of om kleine ingrepen te doen. Via uw mond schuift de arts een gastroscoop naar binnen. Dit is een dunne, soepele slang met een lichtbron en een cameraatje dat in verbinding staat met een beeldscherm. Van tevoren krijgt u een slaapmiddel, waardoor u niets van het onderzoek merkt. 

Voorbereiding thuis: niet eten en drinken

Om uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm (begin van de dunne darm) goed te kunnen bekijken, moeten deze leeg zijn. Daarom moet u nuchter naar het onderzoek komen. Dit betekent dat u enige tijd van tevoren niet mag eten en drinken. Als u niet nuchter bent, kan het onderzoek niet doorgaan.

Onderzoek in de ochtend (vóór 12.00 uur)

Stop de avond voor het onderzoek om 24.00 uur met eten en drinken. Eet en drink niets meer tot na het onderzoek.

Onderzoek in de middag (ná 12.00 uur)

Neem voor 7.00 uur een licht ontbijt bestaande uit: een kopje thee of koffie (zonder melk) en een beschuit met jam of suiker. U mag géén boter, kaas of andere melkproducten gebruiken.

 

Voorbereiding thuis: medicijngebruik

Stoppen met bloedverdunners

Slikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan geldt: 

 • 3 dagen van tevoren stoppen met Sintrom (acenocoumarol), tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken
 • 5 dagen van tevoren stoppen met Marcoumar (fenprocoumon), tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken
 • in overleg met uw arts 24 uur van tevoren stoppen met DOAC: Rivaroxaban (Xarelto), Apixaban (Eliquis), Daibigratan (Pradaxa)
 • met Plavix of Persantin alléén stoppen in overleg met uw arts

Uw arts bespreekt met u wanneer u weer kunt beginnen met het innemen van bloedverdunners. Over het algemeen is dat zo snel mogelijk na het onderzoek. Als u vragen hebt over het stoppen met bloedverdunners, neem dan contact op met uw huisarts of met de polikliniek Interne geneeskunde.

 

Diabetes

Hebt u diabetes en gebruikt u insuline of tabletten, dan kan het nodig zijn dat u uw medicijngebruik tijdelijk aanpast. Als u hierover vragen hebt, kunt u contact opnemen met de diabetesverpleegkundigen. Zij houden telefonisch spreekuur van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 12.00 uur en zijn te bereiken via telefoonnummer (0592) 32 51 66.

Verdere voorbereiding thuis

Voorbereidingen in verband met sedatie 

In verband met de sedatie (een middel dat u tijdens het onderzoek krijgt om uw bewustzijn te verminderen) vragen we u om van tevoren thuis een gezondheidsvragenlijst in te vullen.

Vanwege uw gezondheidstoestand kan het nodig zijn dat u enige tijd voor het onderzoek naar het spreekuur gaat van de sedationist (degene die de verdoving toedient).

Vervoer regelen

Door het slaapmiddel kunt u na het onderzoek niet zelf terug naar huis rijden. Regel daarom van tevoren dat iemand u na afloop naar huis brengt.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op het scopiecentrum en wordt gedaan door een arts samen met twee verpleegkundigen.

Sedatie

Voor het onderzoek krijgt u via een infuus een middel dat uw bewustzijn vermindert, zodat u niets van het onderzoek merkt. Dit wordt sedatie genoemd (sedatie is géén narcose, u blijft zelf ademen en slikken en kunt op ieder moment wakker worden gemaakt). De sedatie wordt toegediend door een sedationist (een anesthesiemedewerker die hiervoor speciaal is opgeleid).

Tijdens het onderzoek bent u aangesloten op een bewakingsmonitor. Om uw hartslag te kunnen meten, hebt u plakkers op uw borst. Verder hebt u een bloeddrukband om uw arm, een knijper op uw vinger om het zuurstofgehalte van het bloed te meten en een zuurstofslangetje in uw neus om extra zuurstof te geven.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. Uw arts brengt de gastroscoop via uw mond naar binnen. Terwijl uw arts de scoop beweegt, is op een beeldscherm te volgen hoe de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm er van binnen uitzien. Af en toe wordt wat lucht naar binnen geblazen.

Het is heel normaal als u tijdens het onderzoek moet boeren. Niets om u voor te schamen.

Soms is het nodig een stukje weefsel weg te halen (een biopt), voor onderzoek op een laboratorium. Hier voelt u bijna niets van.

Na het onderzoek

Na het onderzoek gaat u naar het uitslaapgedeelte van het scopiecentrum. U kunt naar huis als:

 • u goed wakker bent
 • uw hartslag en bloeddruk goed zijn
 • u kunt drinken en niet misselijk bent
 • u rechtop kunt zitten zonder duizelig te zijn

 

Verminderd reactievermogen

U kunt nog een tijdje onder invloed zijn van de sedatie. Daarom mag u de eerste 24 uur:

 • niet deelnemen aan het verkeer
 • geen alcohol drinken
 • geen belangrijke documenten tekenen

Uitslag

Voordat u naar huis gaat, hoort u de voorlopige uitslag van het onderzoek. De definitieve uitslag krijgt u tijdens uw eerstvolgende bezoek aan de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Als er weefsel is weggenomen, krijgt u dan ook de uitslag van het weefselonderzoek.

Contact opnemen bij complicaties

Een enkele keer komt het voor dat u na een gastroscopie te maken krijgt met complicaties:

 • erge buikpijn
 • een nabloeding
 • koorts
 • misselijkheid met braken 

Neem dan contact op met het ziekenhuis of de huisartsenspoedpost:

 • Bel de polikliniek Maag-darm-leverziekten, als een mdl-arts het onderzoek heeft gedaan. De polikliniek Maag-darm-leverziekten is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur op telefoonnummer (0592) 32 54 57.
 • Bel de polikliniek Interne geneeskunde, als een internist het onderzoek heeft gedaan. De polikliniek Interne geneeskunde is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur op telefoonnummer (0592) 32 51 55.
 • Neem buiten bereikbaarheidstijden van de polikliniek contact op met de Huisartsenspoedpost. 

 

 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de polikliniek Maag-darm-leverziekten of met de polikliniek Interne geneeskunde, afhankelijk van welke specialist bij het onderzoek betrokken is.  

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen. De polikliniek Maag-darm-leverziekten is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 54 57, de polikliniek Interne geneeskunde op (0592) 32 51 55, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

mdl05 - december 2021